Kunnen parkeerkosten geclaimd worden bij vertraging vlucht?

donderdag 25 juli 2019
timer 3 min
Nu de zomervakantie is begonnen vullen de parkeerplekken rondom de luchthavens zich snel en is het logistieke spel met vrije plaatsen begonnen. Maar wat als de vlucht op de terugweg vertraagd of geannuleerd raakt waardoor de eigenaar de auto pas later, soms enkele dagen, op kan halen? Dit is zowel voor de parkeeraanbieder als de klant vervelend, maar voor de klant kan er nog recht op compensatie bestaan.

Door: Sicco Hempenius (Aviclaim)

Sinds 2004 zijn de rechten van passagiers vastgelegd in het Verdrag van Montreal en Verordening (EG) 261/2004. In de verordening is vastgesteld dat passagiers gecompenseerd moeten worden wanneer er sprake is van een vertraagde- of geannuleerde vlucht. Ook wanneer er sprake is van overboeking of wanneer je door een kleine vertraging de aansluitende vlucht mist.

Parkeerkosten, kunnen die geclaimd worden?

Indien de vlucht bij terugkomst vertraagd of geannuleerd wordt, zal de passagier waarschijnlijk ook extra parkeerkosten moeten betalen. Helaas zijn deze kosten niet te claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Alle kosten welke worden gemaakt ná aankomst zijn niet meer voor rekening van de luchtvaartmaatschappij.

Op welke compensatie heb je wel recht?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is heb je al recht op een vergoeding voor het geleden tijdsverlies. Het belangrijkste hierbij is dat het gaat om de aankomstvertraging en niet om de vertrekvertraging. De hoogte van de vergoeding hangt samen met de vluchtafstand, en staat helemaal los van de ticketprijs. Van belang is dat het gaat om een vlucht welke vertrekt uit Europa of een vlucht die wordt uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij. Een vlucht welke bij TUI geboekt wordt, maar door een niet Europese partner wordt uitgevoerd van buiten de EU, valt dus niet onder de regelgeving.

Bekijk hier de bedragen waar je recht op hebt.

Vlucht geannuleerd

Bij annulering van de vlucht heb je recht op compensatie als de annulering minder dan 14 dagen voor vertraging kenbaar wordt gemaakt. Mocht de luchtvaartmaatschappij een alternatief aanbieden bestaat er een mogelijkheid dat het recht op compensatie vervalt. 

Recht op verzorging

Als je vertraging meer dan drie uur bedraagt, dan dient de luchtvaartmaatschappij je verzorging aan te bieden in de periode dat je gedupeerd bent. Je hebt dan bijvoorbeeld recht op hotelovernachting(en) indien de vlucht pas de volgende dag vertrekt, vervoer van en naar de luchthaven en eten en drinken ten tijde van de vertraging. Bieden ze je niets aan en moet je zelf kosten maken? Je kunt dan zelf een accommodatie boeken en eten en drinken regelen. Dit kun je later met bonnetjes claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Let wel; veel maatschappijen vergoeden geen alcoholische versnaperingen en 4 of 5 sterren hotels.

Buitengewone omstandigheden

Een laatste voorwaarde om in aanmerking te komen voor compensatie is dat de vlucht niet is geannuleerd vanwege buitengewone omstandigheden of overmacht. Dat zijn situaties die de luchtvaartmaatschappijen niet kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld hevige sneeuwbuien, terreurdreiging of vulkaanuitbarstingen. In die gevallen, mits ze het kunnen bewijzen, hoeven luchtvaartmaatschappijen geen compensatie te betalen. Een staking van het eigen personeel zoals in de zomer van 2018 grootschalig gebeurde bij Ryanair is geen buitengewone omstandigheid. 

Compensatie aanvragen voor een vertraagde vlucht wordt vaak onterecht afgewezen door luchtvaartmaatschappijen vanwege buitengewone omstandigheden. Daarom bestaan claimbureaus zoals Aviclaim, zij helpen met het verkrijgen van de compensatie, zelfs tot in de rechtbank. Lees meer informatie over Aviclaim.

Lees verder

Checklist: parkeren in de anderhalvemeter-samenleving

19 mei om 12:45 uur
COVID-19 zorgt ervoor dat ook met andere ogen gekeken moet worden naar de invulling van het parkeervraagstuk. Hoe…
Lees verder »

Einde aan gratis parkeren Birò's

14 mei om 10:40 uurtimer5 min
De landelijke wetgeving zorgt voor een einde aan de onduidelijkheid rondom het parkeren van Birò's, Carvers en…
Lees verder »

Veilige en duidelijke parkeerplaatsen

13 mei om 14:49 uurtimer1 min
In parkeergarages door heel Nederland zie je naast de standaard parkeerplekken een grote diversiteit aan speciale…
Lees verder »

Parkeerdata bevestigen mobiliteitsherstel in Europa

12 mei om 11:40 uur
Parkeerdata uit zeven Europese landen bevestigen dat de mobiliteit in Europa herstelt en dat digitale…
Lees verder »

Bereid je voor op een flexibele werkomgeving met smart parking

11 mei om 12:03 uur
Na een lange periode in de wachtstand, krijgt Nederland eindelijk weer wat ruimte. In zijn persconferentie…
Lees verder »

Natuurmonumenten wil betaald parkeren invoeren

21 apr om 11:41 uur
Om het beheer van natuurgebieden te bekostigen, wil Natuurmonumenten dit jaar nog betaald parkeren gaan invoeren.…
Lees verder »

Kolossale parkeergarage bij Jumbo Nieuwegein opgeleverd

16 apr om 14:49 uurtimer4 min
De parkeergarage bij het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is klaar. In bouwteamverband werd de…
Lees verder »

I have a dream: parkeren na COVID-19

7 apr om 16:13 uur
Tijdens de coronacrisis laait ook de discussie over betaald parkeren weer op, constateert Ernst Bos van Spark.…
Lees verder »