Laatste flessenhalzen in A4 verdwenen

maandag 2 april 2012
timer 3 min
De laatste flessenhalzen in de A4 tussen Amsterdam en Den Haag zijn verdwenen. De knelpunten bij Hoogmade en Zoeterwoude-Rijndijk, respectievelijk de nummers 1 en 12 uit de filetop 50, zijn halverwege de uitvoering van de wegverbreding van de A4 tussen Leiderdorp en Leiden/Zoeterwoude-Dorp verleden tijd.
Laatste flessenhalzen in A4 verdwenen


Nieuwe weg


Dit komt door de ingebruikname van het eerste deel van de nieuwe weg, waar tijdelijk al het verkeer overheen rijdt. De bouw van wegdeel twee is onlangs gestart. Naast de doorstroming verbetert nu ook de leefbaarheid voor de omgeving; van de in totaal 7 kilometer is 1400 meter verdiept aangelegd. De fileknelpunten op de A4 worden met een impuls van € 600 miljoen aangepakt.

Verdwenen


In het weekend van 4 maart verdween het grootste fileknelpunt, doordat het verkeer richting Den Haag de beschikking kreeg over een extra rijstrook. In het weekend van 1 april verdween ook fileknelpunt 12 toen ditzelfde gebeurde voor weggebruikers richting Amsterdam. De wegcapaciteit is met circa 25% vergroot, waardoor er per rijrichting maximaal 1000 voertuigen per uur extra kunnen worden verwerkt. Weggebruikers zijn in de ochtend- en avondspits gemiddeld 10 minuten sneller.

Versneld van 2 naar 3 rijstroken


Rijkswaterstaat werkt samen met de Combinatie A4 (BAM Infratechniek Mobiliteit, BAM Civiel, BAM Wegen, Van Oord) aan de verbreding van de rijksweg tussen Leiderdorp en Leiden/Zoeterwoude-Dorp. Door een slim idee van de Combinatie A4 zijn ruim tweeënhalf jaar eerder dan gepland de laatste flessenhalzen van de A4 tussen Amsterdam en Den Haag opgelost. Dit is mogelijk door verkeer naar Den Haag en naar Amsterdam beiden tot eind 2014 met 2x3 versmalde rijstroken door het eerste deel van de verdiepte ligging te laten rijden. Daarbij geldt vanwege de verkeersveiligheid een snelheidsbeperking van 80 km/uur.

Werk halverwege


Het weggedeelte dat in de eindsituatie voor verkeer richting Den Haag is bedoeld, is gereed. Het project is nu halverwege. Vanaf dit moment wordt ook de oude verhoogde A4 omgebouwd tot een verbrede en verdiepte rijbaan van de A4 met ook een stalen aquaduct. Dit deel is in de eindsituatie bedoeld voor de rijrichting Amsterdam. De totale verbreding van het traject A4 Burgerveen–Leiden is eind 2014 een feit. Dan wordt het verkeer in beide rijrichtingen gesplitst naar de eindsituatie van twee keer drie rijstroken met een snelheid van 100 km/uur.

Verbeterde doorstroming en leefbaarheid


De oude rijksweg A4 zorgde voor veel hinder in de omgeving en voor vertraging voor de weggebruiker. Daarom wordt de weg tussen knooppunt Burgerveen en Leiden verbreed en verdiept. Zodra de verbreding gereed is, krijgt de omgeving van Zoeterwoude, Leiden en Leiderdorp te maken met veel minder geluidsoverlast door de inpassing van een verdiepte ligging van de weg over een traject van 1400 meter en een aquaduct onder de Oude Rijn. Dit laatste is deels dus nu al het geval.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>