Ledlampjes in trottoirband afgestemd op groen verkeerslicht

maandag 7 november 2016
timer 1 min
Fietsers die vanaf de Klokpoort de Langegracht op willen rijden, weten inmiddels precies hoe hard ze moeten trappen als ze zien dat het licht op groen staat. In de trottoirband naast de fietsstrook zijn deze zomer tien groene ledlampjes aangebracht. De lampjes worden geactiveerd als een fietser zich 30 meter voor het groene verkeerslicht bevindt en de oversteek nog kan halen.

Het is herkenbaar voor veel fietsers: je komt aanfietsen en het verkeerslicht staat nog op groen. Ga je harder trappen om het nog te halen of behoud je je tempo, omdat het licht toch wel op rood zal springen. De ledlichtjes in de trottoirband moeten de fietser helpen bij het maken van de keuze.


Prettiger fietsen

Wanneer het verkeerslicht op groen staat en een fietser komt aanrijden, gaan de lampjes in de stoeprand aan. Vanuit de aanrijdende richting gaan ze vervolgens één voor één uit. Zodra het laatste lampje gedoofd is, springt ook het verkeerslicht op rood. Leiden is een van de eerste gemeenten in Nederland die op deze manier probeert fietsen prettiger te maken.



Ga voor meer informatie naar: www.leiden.nl/fietsen

 

De verlichting in de stoeprand geeft aan hoe lang het verkeerslicht nog op groen blijft staan