Meldpunt Veilig Verkeer

woensdag 15 mei 2013
timer 2 min
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is van start gegaan met het Meldpunt Veilig Verkeer, waar mensen een onveilige verkeerssituatie kunnen melden. Ruim 8000 situaties zijn al doorgegeven.

Meldpunt Veilig Verkeer

 

Minder verkeersslachtoffers


Het Meldpunt Veilig Verkeer komt voort uit de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Inzet is samen met andere overheden en maatschappelijke partners het aantal verkeersslachtoffers nog verder terug te dringen. De aandacht gaat daarbij met name uit naar nieuwe manieren om het verkeer veiliger te maken voor kwetsbare groepen zoals jongeren en (oudere) fietsers.

Betrokkenheid aanmoedigen


VVN en het ministerie willen er met het meldpunt voor zorgen dat mensen toegerust zijn om zelf een steentje bij te dragen aan verkeersveiligheid en tevens hun betrokkenheid aanmoedigen. Bij het meldpunt werkt VVN samen met burgers, overheden en maatschappelijke partners. Het gaat uitdrukkelijk niet alleen om melding maken van een onveilige verkeerssituatie: actief meedenken en -werken aan een oplossing is een belangrijk onderdeel van de werking van het meldpunt. Verkeersveiligheid raakt immers iedereen en dagelijkse weggebruikers zijn goed in staat om onveilige situaties te herkennen en gezamenlijk actie te ondernemen om verbetering aan te brengen.

Veilig thuiskomen


Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): “Het gaat in Nederland, zeker vergeleken met andere landen, goed met de verkeersveiligheid. Maar dat betekent niet dat we er zijn. Veilig verkeer is een zaak van ons allemaal. Daarom ben ik ook zo blij met dit meldpunt: hiermee kunnen mensen waarschuwen voor onveilige situaties en zelf bijdragen aan verbetering. Op die manier zorgen we er met elkaar voor dat we elke dag veilig thuis blijven komen”.

Maatschappelijke partners


Diverse maatschappelijke partners, zoals Veiligheid.nl, de politie, Jantje Beton, ANBO, MAG, de KNHS en de ANWB zetten hun kennis en expertise in voor het Meldpunt. Private partijen als SITA en Toyota sluiten zich vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid als partners aan bij het meldpunt. Samen met SITA start VVN medio juni het domein “Samen zie je veiliger” van waaruit het doen van meldingen van verkeersonveilige situaties wordt gestimuleerd. In september activeren Toyota en VVN voor de derde achtereenvolgende keer het samenwerkingsdomein “Veilig Uit & Thuis”, waarbij het gaat om het melden van onveilige situaties op weg naar sportclubs.

http://www.meldpuntveiligverkeer.nl