Minder lichtmasten nodig met Reflexstone

maandag 20 december 2010
timer 2 min
Minder lichtmasten nodig met Reflexstone Na drie jaar uitgebreid onderzoek en testen is Reflexstone (reflecterende bestrating) op de markt gebracht door Kijlstra Bestrating. Al snel was er veel belangstelling: verschillende gemeenten en provinciale overheden zijn overtuigd van de stenen en de banden uitgevoerd met de Reflexstone deklagen.
Minder lichtmasten nodig met Reflexstone

{igallery 109}

Minder lichtmasten nodig met Reflexstone

Sinds begin 2010 is door Kijlstra Bestrating, na drie jaar uitgebreid onderzoek en testen, de Reflexstone (reflecterende bestrating) op de markt gebracht. Al snel was er veel belangstelling voor deze ontwikkeling. Verschillende gemeenten en provinciale overheden zijn overtuigd van de stenen en de banden uitgevoerd met de Reflexstone deklagen.

Toepassing


Zo hebben de gemeenten Tynaarlo, Delfzijl, Zuidhorn, Menaldumadeel, Oldambt, Vlieland, Assen, Veendam, Emmen en Groningen meerdere toepassingen geïmplementeerd. In Groningen is in het kader van veiligheid en licht de nieuwe fietsflat uitgevoerd in Reflexstone  Yellow en zal de Reflexstone Grey in dubbelklinker toegepast worden bij de nieuwe Berlagebrug. De provincie Groningen heeft  de Reflexstone White deklaag in RWS-banden toegepast om een zeer gevaarlijke kruising (fietsoversteek) een sterk verbeterde veiligheid te geven.

Luxovit steenslag


Door een bepaald percentage Luxovit steenslag in de bovenlaag van een betonstraatsteen aan te brengen is door middel van verhoogde reflectie in verhouding minder licht nodig voor het verkrijgen van een gelijkwaardige luminantie. Dit resulteert in minder lichtmasten, een vergroting van lichtmastafstanden en/of het verlagen van het vermogen van de lichtbron. Bovengenoemde uitkomsten zullen rechtevenredig resulteren in energiebesparing en CO2 reductie.

Wat is luminantie?


Luminantie is de hoeveelheid licht welke weerkaatst wordt vanuit een oppervlak. Dit gereflecteerde licht kan worden beschouwd als een soort van indirecte verlichting. Wanneer deze indirecte verlichting wordt verhoogd zal dit resulteren in een beter verlichte omgeving en zullen zowel obstakels als personen beter te onderscheiden zijn. Doordat omgevingsfactoren beter zijn te onderscheiden zal het voordeel niet alleen energiebesparing / CO2 reductie zijn maar zal dit ook ten goede komen aan de sociale- en verkeersveiligheid. Kijlstra Bestrating past bovengenoemde eigenschappen van het materiaal niet enkel in de gemeten betonstraatstenen toe, maar ook in trottoir- en opsluitbanden, tegels en ander wegmeubilair dat denkbaar is met deze toepassing.

 

Terug naar overzicht producten >>>