“Mouwen opstropen en werk maken van voetgangersbeleid”

woensdag 18 september 2019
timer 3 min
Filip van As, sinds 1 maart kwartiermaker voor voetgangersbeleid in opdracht van het ministerie van IenW, is met mede-initiatiefnemers en partners van het eerste uur druk bezig met het wereldkundig maken van het digitale en fysieke platform Ruimte voor Lopen. Tijdens WALK21 wordt dit platform officieel gelanceerd en moet het vanaf dat moment als vliegwiel gaan werken om voetgangersbeleid concreet te maken. “We gaan de mouwen opstropen”, belooft Van As.

Door Nettie Bakker


Het platform Ruimte voor Lopen, kent een vergelijkbare start als de Tour de Force, waarvan Filip van As de eerste jaren voorzitter was. “Ook dat platform ontstond vanuit een collectief gevoel, toen in 2014, dat het er iets te halen en te brengen was op het gebied van fiets. Vorig jaar ontstond datzelfde gevoel rond voetgangers.” Inmiddels erkent ook het ministerie het belang van voetgangersbeleid en stelde Van As aan in de functie van kwartiermaker. Ondertussen groeide de initiatiefgroep ‘Ruimte voor Lopen’ uit tot een gelijknamige Regiegroep met nu zo’n 30 partners, waaronder diverse steden en provincies die al serieus werk maken van voetgangersbeleid. Deze partners van het eerste uur lanceren nu samen het digitale en fysieke Platform Ruimte voor Lopen op 9 oktober tijdens het internationale voetgangerscongres WALK 21.

 

Dit publieke moment wordt goed voorbereid, zegt Van As. “We willen op dit podium iedereen kennis laten maken met het platform en daarmee met alle aspecten die belangrijk zijn voor lopen. Het platform heeft als doel om zowel kennis te bundelen als te ontwikkelen ten behoeve van meer fysieke ruimte voor voetgangers, meer veiligheid, maar ook meer plezier in lopen en het verbeteren van gezondheid.Ook worden op 9 oktober concrete voetgangersprojecten gepresenteerd.

 

Na de lancering staat het platform open voor iedereen om kennis en informatie te delen en ook om elkaar te ontmoeten. “Voetgangersbeleid is met name integraal beleid”, zegt Van As. “Het heeft raakvlakken met ruimte, verkeer, gezondheid, maar ook met sport en natuur. Organisaties als NOC*NSF en Staatsbosbeheer zijn daarom ook logische partners die we via dit platform hopen te verbinden. Vanuit het platform gaan we ook letterlijk samen de wijk in”, verwacht Van As, “en kijken we wat er op straat gebeurt. Kunnen we onze straten weer zo inrichten dat kinderen er van jongs af aan kunnen spelen? Dan komen we als samenleving verder.”

Walk21

Inspirerende sessies, intrigrerende walkshop, kennis opdoen en kennis delen in voetgangersstad Rotterdam?
Kom ook naar Walk21, hét voetgangerscongres, van 7 tot 10 oktober.

Dit artikel verschijnt in Verkeer in Beeld 4, september 2019.