Nederland, Californië en Québec vormen Zero-Emission Vehicle Alliance

vrijdag 21 augustus 2015
timer 2 min
Om het aandeel van voertuigen die op elektriciteit rijden wereldwijd te vergroten, starten Nederland, Californië en Québec de Zero-Emission Vehicle Alliance (ZEV Alliance). De drie grondleggers nodigen andere landen en lagere overheden uit om zich als mede-oprichters van de ZEV Alliance aan te sluiten.

Grootschalige introductie van elektrisch aangedreven voertuigen is van belang om de luchtkwaliteit te verbeteren, klimaatverandering te beperken, de afhankelijkheid van olie te verminderen en CO2-arme economische groei mogelijk te maken. Brede internationale samenwerking versnelt deze introductie en zorgt voor schaalvoordelen.

 

Volgende stap

‘Samenwerking met Californië bij CO2-neutrale mobiliteit , zoals in het Coast to Coast e-Mobility-programma, heeft er onder meer toe geleid dat het Solar Team Eindhoven de prestigieuze Tech Crunch Award konden winnen met hun Stella Solar-auto’, aldus staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur & Milieu). ‘Nu moeten we de volgende stap zetten en de rest van de wereld aanmoedigen om met ons mee te doen en zo verder te bouwen aan het succes van de ZEV-samenwerking.’


Nederland en Californië zijn voorlopers op het terrein van elektrisch aangedreven voertuigen. In Nederland is inmiddels bijna 5 procent van alle nieuw aangeschafte auto’s een ZEV en in Californië is één op de zes nieuwe auto’s elektrisch. In Canada rijdt bijna 50 procent van alle ZEV’s in de staat Québec rond.

Bijna 5 procent van alle nieuw aangeschafte auto's in Nederland is een Zero-Emission Vehicle.