Nieuw asfalt bespaart 30.000 ton CO2

vrijdag 23 november 2012
timer 2 min
Overheden kunnen direct overstappen op Laag Temperatuur Asfalt (LTA) en hiermee op korte termijn de uitstoot van 30.000 ton CO2 voorkomen. Dat blijkt uit dik tien jaar van testen en ervaringen op tal van projecten, tot en met autosnelwegen toe.

Nieuw asfalt bespaart 30.000 ton CO2

Grootschalige toepassing


"Niets staat de grootschalige toepassing meer in de weg", concludeert de CROW-werkgroep die zich boog over de mogelijkheden van LTA. In die werkgroep zijn overheden en bedrijfsleven vertegenwoordigd. Zij presenteren de LTA-bevindingen op 11 december 2012 op de Asfaltdag 2012 in De Flint, in Amersfoort.

Minder energie


De werkgroep stelt vast dat maar liefst 30.000 ton CO2 bespaard kan worden als bij onderhoud of wegaanleg de helft van het traditionele asfalt wordt vervangen door LTA. De kosten en kwaliteit blijken gelijk te blijven, want LTA is gewoon asfalt.
Naast CO2 wordt er ook veel minder NOx uitgestoten bij de productie van LTA. De grote milieuwinst is mogelijk omdat de productietemperatuur 70 graden lager ligt dan traditioneel asfalt, dat tot 170 graden verhit moet worden. Er is dus veel minder energie nodig.

Geluidreductie


Tijdens de Asfaltdag 2012 komen nog andere innovatieve onderwerpen aan bod zoals geluidreductie van wegverkeer, levensduurverlenging van wegverhardingen, veiligheid en materiaalbesparing.
Het programma is te vinden op www.bouwendnederland.nl/vbw en www.asfaltnet.nl.