Nuttige vragen op Shared Space

dinsdag 10 mei 2011
timer 2 min
Dedemsvaart Alle verkeersgebruikers uit het Overijsselse Dedemsvaart konden onlangs kennismaken met de nieuwe spelregels op de Julianastraat. Nuttige vragen, ondanks een matige opkomst. De herinrichting van de Julianastraat is afgerond en de straat is inmiddels op feestelijke wijze in gebruik genomen. 
Nuttige vragen op Shared Space


Nog geen ongelukken


Ook het verkeer heeft kennis genomen van de vele veranderingen in de winkelstraat. Uit de eerste ervaringen blijkt dat veel weggebruikers de juiste gebruikswijze van de weg wel kennen. \"Er hebben zich nog geen ongelukken voorgedaan\", reageert Marinus Hegeman tijdens de Shared Space Dag.
De dag is bedoeld om iedereen kennis te laten maken met de spelregels van het delen van de gezamenlijke ruimte.

Aandacht en ruimte


De Shared Space Dag richt zich op alle mogelijke gebruikers. Zo wordt er aandacht geschonken aan de positie van gehandicapten, zowel visueel als fysiek. Is er voor deze doelgroep voldoende ruimte en aandacht om veilig de andere kant van de weg te bereiken? Gehinderd door een verduisterende zonnebril konden deelnemers een poging doen om als slechtziende de straat over te steken. \"Dat viel nog niet mee\", laat een van de 'slachtoffers' zich ontvallen. Ondanks de begeleidende arm vond hij het moeilijk om in het tijdelijke duister de straat met een gerust hart te nemen. \"Toch horen wij ook van gehandicapte weggebruikers dat men Shared Space geen probleem vindt\", vervolgt Hegeman. 'Wij kunnen toch ook best even wachten', sprak men. \"Iemand die moeite heeft om links uit de auto te stappen, kan dat zodanig doen dat hij aan de andere kant van de weg parkeert en dan uitstapt. Slechts bij het wegrijden moet men even extra opletten.\"

Ander inzicht


\"Natuurlijk hoor je wel mensen klagen, maar dat is een minderheid en vaak ook maar over een klein onderdeel. Zo reageerde iemand over de rand langs het gedeelte voor de auto's, maar kreeg hij een ander inzicht toen ik verwees naar de stoepranden die we vroeger hadden\", aldus Hegeman, die alle onderdelen en reacties van mensen vlot aan elkaar praatte. De Shared Space Dag werd georganiseerd door De Stuw, DMC, Plaatselijk Belang Dedemsvaart, Stichting Promotie Dedemsvaart en de gemeente Hardenberg.

Bron: de Stentor
 

Terug naar overzicht nieuws >>>