Opheffing Commissie Tunnelveiligheid

dinsdag 29 maart 2011
timer 3 min
Commissie Tunnelveiligheid ontzet over opheffing Minister Schultz van Haegen is voornemens de Commissie Tunnelveiligheid op te heffen. Dat liet zij weten in een brief aan de Tweede Kamer. De Commissie is van mening dat de veiligheid rond wegtunnels hierdoor zal afnemen en dat onafhankelijke toetsing niet gegarandeerd is. 
Opheffing Commissie Tunnelveiligheid

 

Bron: Cobouw



Op haar eigen website meldt de Commissie Tunnelveiligheid:
 
“Wij hebben kennis genomen van de brief van Minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer, waarin zij concludeert dat met de voorgenomen aanpassing van de wetgeving de Commissie tunnelveiligheid opgeheven, en de bij de Commissie belegde kennis- en adviesfunctie gesplitst kan worden. Wij vinden deze voornemens spijtig. De Commissie werd in 2006 opgericht om kennis op het gebied van tunnelveiligheid vanuit de betrokken disciplines (onder meer tunnelbouw en hulpverlening) te bundelen en deze in te zetten door advies te geven aan tunnelprojecten. De noodzaak hiertoe is volgens ons onverminderd actueel. Wij hebben ons werk altijd zorgvuldig uitgevoerd, binnen de kaders van wet- en regelgeving en zullen dat blijven doen zolang de wet dat van ons vraagt.”

Lees hier de brief van minister Schultz aan de Tweede Kamer. 

Geen onafhankelijke toetsing


Zonder commissie Tunnelveiligheid zal de veiligheid rond wegtunnels afnemen. Dat meldt Voorzitter Jan van Belzen in een interview met Cobouw. De nieuwe wetgeving waarborgt nog op geen enkele manier onafhankelijke toetsing en Rijkswaterstaat gaat zijn eigen vlees weer keuren. “Dat gaat een onafhankelijke beambte bij onder meer Rijkswaterstaat doen, maar voor de rest is niet duidelijk hoe of wat.”


Kennis en advies bundelen


In zijn visie zullen de tunnels er niet veiliger op worden en bestaat het risico tot planningen en budgetten het zullen winnen van veiligheid. Van Belzen is een voorstander van bundeling van kennis in een expertisecentrum. “Maar het ministerie trekt kennis en advies uit elkaar. Dat is in mijn ogen een onlogische knip.”

 
Adviesrol Commissie


De Commissie, opgericht in mei 2006, is een onafhankelijke deskundigencommissie die al in een vroeg stadium van een tunnelproject gevraagd wordt advies te geven over tunnelveiligheid. Door haar rol in elk tunnelproject kan de Commissie kennis en ervaring van eerdere projecten toepassen, en zo garant staan voor kennis borging en continuïteit.
De afgelopen jaren adviseerde de commissie Tunnelveiligheid over de Zuidas, A2-Maastricht tunnel, Vlaketunnel, metrostations, Spoortunnel Delft en alle andere tunnelprojecten in Nederland. “Ontwerpen zijn aangepast en procedures aangescherpt.” Uitgerekend over de A73-tunnels Roermond Swalmen heeft de commissie geen advies gegeven en juist de vertraging van die tunnels vormt de directe aanleiding voor het politieke gekrakeel nu. Van Belzen waarschuwt: “De problemen rond tunnels zijn echt niet voorbij als de commissie is opgedoekt. De quick scan van het ministerie wijst acht probleemgebieden aan en wij zijn maar bij één daarvan betrokken.”


Voorzitter legt voorzitterschap niet zomaar neer


Het is de ervaring van Van Belzen dat juist burgemeesters zich graag wenden tot de commissie voor een extra toets, onafhankelijk van Rijkswaterstaat. Hetzelfde geldt voor veiligheidsregio's en het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Lokale bestuurders hebben maar incidenteel te maken met een tunnelproject, maar dragen wel verantwoording voor bouw- en gebruiksvergunningen. Het is onduidelijk waar betrokken partijen straks terechtkunnen voor onafhankelijk advies.” De burgemeester van Barendrecht legt zijn voorzitterschap pas neer als het echt moet, en zal zich niet zonder slag of stoot neerleggen bij het opheffen van een goed functionerende commissie. “Opdrachtgevers stellen blijkbaar toch onze visie op prijs”, concludeert hij uit de nieuwe aanvragen voor de Tunnel in Sluiskil en de Abdijtunnel.

Terug naar overzicht nieuws >>>

</