Optimaal beveiligde vrachtwagenparking Roosendaal

donderdag 23 februari 2012
timer 3 min
Onlangs is de tweede Nederlandse truckparking opgeleverd die aan de maximaal haalbare veiligheidseisen voldoet die zijn gesteld door TPL, een project van de Europese Commissie dat certificering op dit gebied verzorgt. Het gaat om de beveiligde vrachtwagenparking Borchwerf in Roosendaal, die langs de A17 is gesitueerd.  

  Optimaal beveiligde vrachtwagenparking Roosendaal

 

Verzekering

Volgens Eddy Jongen, adviseur Parkeervoorzieningen Grontmij, heeft vooral de transporteur belang bij beveiligde parkeervoorzieningen, ook met het oog op de verzekering. “Er zijn binnen Nederland vanuit de transport- en verzekeringswereld initiatieven een netwerk op te richten met als doel regels op te stellen die truckers met een bepaalde lading verplicht op een beveiligde plek te parkeren. Zo niet dan wordt de schade niet vergoed door de verzekering.”
Daarnaast merkt Jongen dat er tot dusver weinig gemeenten zijn die zich verantwoordelijk voelen voor de problematiek omtrent vrachtwagen parkeren. Denk aan onnodig veel zoekverkeer of vrachtwagens die op de vluchtstrook van de snelweg parkeren bij grensovergangen (zoals in Gelderland), wat gevaarlijke situaties oplevert. Ook kunnen parkings met goede voorzieningen bijdragen aan filevermindering, omdat vrachtwagens dan buiten de spits kunnen gaan rijden. “In de praktijk wordt dit soort vraagstukken bij de markt neergelegd, maar ook aan deze kant zijn er weinig partijen die de oogkleppen afdoen. Terwijl de jaarlijkse kosten die gemoeid zijn met diefstal in de transportsector rond de 300 à 400 miljoen euro ligt.”


Schoolvoorbeeld


Jongen ziet het project in Roosendaal dan ook als een schoolvoorbeeld voor andere gemeenten. Grontmij voerde in opdracht van Parkeer Beheer Roosendaal (PBR) voorafgaand aan de realisatie een haalbaarheidsstudie uit, gevolgd door het ontwerp en advisering omtrent de inrichting, bebording, markering en verlichting. In de haalbaarheidsstudie is specifiek aandacht besteed aan de benodigde investeringen. “Belangrijkste uitgangspunt vanuit PBR was dat het een rendabele parking moest worden die plek biedt aan 120 vrachtwagens, met een hoog beveiligingsniveau, horeca direct naast het terrein, sanitaire voorzieningen en een tankstation voor trucks. Ook wilde de gemeente voorkomen dat er nog in de openbare ruime geparkeerd werd.” De keuze viel op een al geasfalteerd perceel op een mooie zichtlocatie. Qua veiligheid is de parking maximaal gecertificeerd, het is nu nog wachten op de beoogde horecavoorziening, zodat ook het servicelevel van de truckparking in aanmerking kan komen voor de maximale score op dit onderdeel. De parking is in september 2011 officieel geopend.

Zeker levensvatbaar

Jongen besluit: “Uit de realisatie en exploitatie van de truckparking in Roosendaal kan worden afgeleid dat een dergelijke voorziening zeker levensvatbaar is en voorziet in een behoefte. Belangrijk uitgangspunt is wel dat er een publieke dan wel private partij is die hiertoe het initiatief neemt.”

 

 

 

 

Lees verder

Vernieuwde fietsenstalling met eigen identiteit

12 mei om 10:44 uur
De oude vloerafwerking van de ondergrondse fietsenstalling op station Haarlem, was beschadigd en versleten en…
Lees verder »

Parkeren onder een solar carport helpt gemeenten met verduurzamen

11 mei om 10:23 uur
Startup Park the Sun heeft een interactieve tool ontwikkeld die parkeergelegenheden in een gemeente in kaart…
Lees verder »

“De parkeergarage anno 2021 is van hout, multifunctioneel en energiepositief”

10 mei om 16:45 uur
Continental Car Parks heeft een concept ontwikkeld voor een energiepositieve multifunctionele houten parkeergarage…
Lees verder »

Een succesvolle mobiliteitshub met de juiste inzet van parkeren

10 mei om 12:19 uur
Waar moet ik aan denken bij het inrichten van een mobiliteitshub of knooppunt? En hoe zet ik mijn…
Lees verder »

Vervoersapp Gaiyo lanceert straatparkeerfunctie zonder transactiekosten

6 mei om 14:29 uur
Mobiliteitsapp Gaiyo biedt reizigers in nu ook de mogelijkheid om, zonder bijkomende kosten, te betalen voor…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:53 uur
De reizigersapp van NS en de website tonen sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij…
Lees verder »

Duurzame renovatie met een passende uitstraling

3 mei om 10:31 uur
Bij de Ligustergarage in Leidschendam, gesitueerd naast het winkelcentrum Westfield Mall of The Netherlands,…
Lees verder »

Qpark stimuleert spreiding door ochtendkorting

29 apr om 15:47 uur
Parkeeraanbieder Qpark is een samenwerking aangegaan met INretail, waarbij het winkelend publiek een korting van…
Lees verder »