Parkeergarage Brabantplein heeft metamorfose ondergaan

dinsdag 1 december 2015
timer 5 min
Parkeergarage Brabantplein Uden had een flink imagoprobleem. De garage was verouderd, donker en voelde onveilig aan. Inmiddels heeft de garage dankzij een intensieve samenwerking tussen de gemeente Uden, Triflex en Meekelenkamp Kunststof Techniek (MKT) een ware metamorfose ondergaan.

De achttien jaar oude parkeergarage was de gemeente al tijden een doorn in het oog. De garage was donker en grijs en had een weggesleten belijning. “Bovendien moest er een antislipvloer komen. De vloer die er nu lag was glad en onveilig. Er waren geen loopbanen en duidelijke oversteekbanen voor voetgangers.” vertelt Michel van den Hurk. Dit alles maakte de garage niet echt uitnodigend en dat was duidelijk terug te zien in de bezoekersaantallen, die bleven steken op een schamele 200 parkeeruren per dag. Samen met Hans van Loosbroek van Triflex, dat vloeibare kunststoffen produceert en levert, en Miguel Meekelenkamp van applicateur MKT, toverde technisch medewerker Vastgoed Michel van den Hurk van de gemeente Uden de verpauperde garage om in een 'aanwinst voor Uden'. Daarbij waren de uitgangspunten duidelijk, aldus Hans van Loosbroek van Triflex en Miguel Meekelenkamp van MKT: “Het donkere vervallen sfeertje moest worden aangepakt, het gevoel van veiligheid voor de gebruikers moest worden vergroot en de constructie van het bouwwerk beschermd.” 


Snel klaar voor gebruik

De grondige opknapbeurt was echter niet de enige uitdaging. Omdat de parkeergarage Brabantplein deels openbaar is en deels wordt gebruikt door bewoners van appartementen was het belangrijk dat de garage weer snel klaar was voor gebruik. Uiteindelijk lukte het om de doorlooptijd te beperken tot tien weken. De gemeente was echt verbaasd over die snelheid. Dit was mogelijk omdat alle partijen hun rol namen. Er is  gekozen om de vloersystemen in fases aan te brengen zodat de garage gewoon open kon blijven en voor de hellingbaan werd bij de in- en uitrit een snel uithardende kunsthars gebruikt. Van Loosbroek: “Daardoor was de baan zeer snel na het aanbrengen van de afwerking weer begaanbaar.” MKT zorgde ervoor dat de doorlooptijd zo kort mogelijk was door haar mensen een paar zaterdagen door te laten werken.


Voor een goede stroomlijning is communicatie heel belangrijk. Van den Hurk: “Dat begon al bij de keuze. Op basis van technische beschrijvingen en het advies van Triflex, hebben we een afgewogen keuze gemaakt voor de vloer en de wanden. En ik heb met Hans een bezoek gebracht aan een project in Helmond, waar dezelfde Triflex-systemen werden gebruikt als de onze.'Vervolgens hebben we in het voortraject en tijdens de uitvoering steeds overleg gehad met MKT, Triflex, en de gebruikers van de parkeergarage zodat iedereen steeds wist wat er wanneer ging gebeuren. Dat scheelt vervelende verrassingen.” Van Loosbroek stemt hiermee in: “De voorbereiding bij zo’n project is altijd ontzettend belangrijk. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Daarin waren de wensen van de gemeente als opdrachtgever vanzelfsprekend leidend.” Meekelenkamp vult aan: “Als de voorbereiding goed is, dan is de klus zelf niet meer zo ingewikkeld. De communicatie is van cruciaal belang om alle betrokkenen op één lijn te krijgen en te houden.” 


Hoewel er dus alles aan gedaan werd, om de last voor de bewoners van de appartementen tijdens de renovatie zo kort mogelijk te houden, was die toch niet geheel te voorkomen. Van den Hurk: “Daar hebben we als gemeente op ingespeeld door ze in die periode een ontheffing te geven om elders in Uden gratis te parkeren.” 


Systeem

In parkeergarage Brabantplein adviseerde Triflex voor wanden, kolommen en plafonds een systeem dat aantasting van de constructie voorkomt en dat niet vergeelt. Voor de vloer werd een vierlaags systeem geadviseerd dat dampdoorlatend is voor eventueel vocht uit de ondergrond. Dat systeem is speciaal geschikt voor parkeerkelders.Voor de hellingbanen van de in- en uitrit werd gekozen voor een snel uithardende PMMA. Van Loosbroek: “Dat is geschikt voor extreem zware belasting. De donkere parkeervakken zorgen er voor, dat lekkages van auto’s niet zo opvallen.” Bij de uitvoering werd de kunststof vloer ingestrooid met een korrel die hem antislip maakte. Meekelenkamp: “Daardoor hebben we nu geen piepende banden meer. De rijbanen zijn lichtgrijs, net als de plafonds, de dragende kolommen en de wanden. De parkeervakken zijn donkergrijs en de eerste meter van de wanden en de kolommen helderblauw.” 


Resultaat

Van den Hurk is zeer te spreken over het resultaat. “Gebruikers hebben nu de beschikking over een moderne, frisse en veilige parkeergarage, die heel overzichtelijk is. Duidelijke bewegwijzering, duidelijke oversteekplaatsen en loopbanen voor voetgangers. Ook de verlichting is met de nieuwe LED-banen veel beter. De parkeergarage mag weer gezien worden en is weer netjes en uitnodigend. Zeker met het verlichte ornament bij de entree. “ 


En ook de reacties van gebruikers zijn positief. Van den Hurk: “Nu zíén mensen de garage tenminste weer en mensen voelen zich veilig in de garage. Dat merken we direct in de bezoekersaantallen.” Een wereld van verschil, vinden ook Van Loosbroek en Meekelenkamp: “De garage was erg donker en is nu juist licht en fris. Als je het voor- en naplaatje ziet, dan denk je bijna dat het over twee verschillende garages gaat.”

De garage mag weer gezien worden

Lees verder

Pleidooi voor extra parkeervergunningen Amsterdamse docenten

27 mei om 10:03 uur
CDA-gemeenteraadsleden voor de Amsterdamse gemeenteraad Lotte Schipper en Diederik Boomsma pleiten ervoor om extra…
Lees verder »

Checklist: parkeren in de anderhalvemeter-samenleving

19 mei om 12:45 uur
COVID-19 zorgt ervoor dat ook met andere ogen gekeken moet worden naar de invulling van het parkeervraagstuk. Hoe…
Lees verder »

Einde aan gratis parkeren Birò's

14 mei om 10:40 uurtimer5 min
De landelijke wetgeving zorgt voor een einde aan de onduidelijkheid rondom het parkeren van Birò's, Carvers en…
Lees verder »

Veilige en duidelijke parkeerplaatsen

13 mei om 14:49 uurtimer1 min
In parkeergarages door heel Nederland zie je naast de standaard parkeerplekken een grote diversiteit aan speciale…
Lees verder »

Parkeerdata bevestigen mobiliteitsherstel in Europa

12 mei om 11:40 uur
Parkeerdata uit zeven Europese landen bevestigen dat de mobiliteit in Europa herstelt en dat digitale…
Lees verder »

Bereid je voor op een flexibele werkomgeving met smart parking

11 mei om 12:03 uur
Na een lange periode in de wachtstand, krijgt Nederland eindelijk weer wat ruimte. In zijn persconferentie…
Lees verder »

Natuurmonumenten wil betaald parkeren invoeren

21 apr om 11:41 uur
Om het beheer van natuurgebieden te bekostigen, wil Natuurmonumenten dit jaar nog betaald parkeren gaan invoeren.…
Lees verder »

Kolossale parkeergarage bij Jumbo Nieuwegein opgeleverd

16 apr om 14:49 uurtimer4 min
De parkeergarage bij het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is klaar. In bouwteamverband werd de…
Lees verder »