Pilot Slim Leasen

dinsdag 22 november 2011
timer 3 min
Maastricht-Bereikbaar is gestart met de pilot Slim Leasen. Met deze proef willen we ervaring opdoen met het beïnvloeden van het reisgedrag van werknemers met een leaseauto. Door deze frequente weggebruikers een financiële prikkel te bieden als ze minder met de auto reizen of voor alternatief vervoer kiezen.
Pilot Slim Leasen



Wat is Slim leasen?


Deze proef is één van de maatregelen van Maastricht-Bereikbaar om het autogebruik terug te dringen. In de proef krijgen leaseautorijders een persoonlijk budget om alle reiskosten van te betalen. Dit mobiliteitsbudget kan de werknemer o.a. gebruiken voor vervoer met de leaseauto, het openbaar vervoer in combinatie met parkeermogelijkheden, een deelauto of de fiets. De keuze voor alternatief vervoer levert de werknemer een financiële prikkel op. Net als een dag niet reizen of zuiniger rijden. Dit noemen wij Slim leasen.

Voordelen


Slim Leasen betekent meer keuzevrijheid voor de werknemer om mobiliteit naar eigen situatie en wensen in te richten en zelf invloed te hebben op de kosten. Ook de werkgever kan voordelen verwachten met het mobiliteitsbudget. We denken aan beter voorspelbare en beheersbare mobiliteitskosten en een vereenvoudiging van het beheer van het leaseautopark. De werkgever bepaalt immers welke vergoeding hij wil verstrekken, maar laat de invulling over aan de medewerker. Daarnaast zijn minder auto's op de weg goed voor ons milieu.

De pilot


Slim leasen is een praktijkproef met een paar honderd leaserijders in de regio Maastricht gedurende een jaar (2012). Maastricht-Bereikbaar stelt werkgevers en werknemers in staat om ervaring op te doen met deze nieuwe manier van leasen. Het effect van het mobiliteitsbudget op het reisgedrag van de werknemers wordt gemeten met behulp van een ritregistratiesysteem.

Deelnemende werkgevers


De eerste werkgevers die meewerken zijn: Arcadis, Cofely, Innervate, Kembit, Mise en Place en Rubber Resources. Zij hebben vertrouwen in het concept, dat uitgaat van zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid van de medewerker. Verder vinden de deelnemers het belangrijk dat er goede ondersteuning is, zoals een servicedesk, inzicht in gereden kilometers of OV-gebruik en overzicht van budget dat is besteed. Bij aangetoond succes volgt bedrijfsbrede invoering.

Uitbreiden


Op basis van de resultaten tot nu toe en de interesse van werkgevers om deel te nemen - uit diverse branches en van klein tot groot - heeft Maastricht-Bereikbaar de ambitie de proef Slim Leasen na 2012 uit te breiden. Deze ambitie is door de Stuurgroep Maastricht-Bereikbaar vastgelegd in het programma Beter Benutten Maastricht-Bereikbaar 2012-2014 en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.


Enthousiast


Paul Veelenturf, programmamanager Maastricht-Bereikbaar is enthousiast: ”Dit is typisch zo'n situatie waar je in een praktijkproef de voordelen moet aantonen, waarna het bedrijfsleven het zelf oppakt. Slim Leasen biedt in de toekomst meer kansen. Als de belastingdienst proeven wil houden met een bijtelling per kilometer, bieden wij hier een kant-en-klaar ingerichte uitvoeringsorganisatie om deze nieuwe maatregelen met werkgevers en leaserijders in te voeren”.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>