Pilot Wegwerkzaamheden Actueel van start

dinsdag 23 oktober 2012
timer 3 min
De Pilot Wegwerkzaamheden Actueel is van start gegaan met het verzenden van een eerste bericht. In dit bericht staat op de minuut nauwkeurig hoe laat de aannemer is begonnen met de reconstructie van de N504.

Pilot Wegwerkzaam- heden Actueel van start

Eerste bericht is ontvangen


Deze melding wordt gebruikt om weggebruikers nog nauwkeuriger te informeren over wegafsluitingen bij werkzaamheden. Tot nu toe krijgen automobilisten deze informatie op basis van planningsgegevens. In de pilot geven aannemers op de weg precies aan wanneer zij de weg afsluiten en weer openstellen. Of dit allemaal in de praktijk ook goed uitwerkt, daar gaat de pilot in Noord-Holland antwoord op geven. Op maandag 22 oktober gingen om 4 uur in de ochtend de werkzaamheden aan de N504 van start. Toen de uitvoerder van Traffic Service Nederland begon met het instellen van de omleiding gaf hij dit direct door aan de wegbeheerder. Via de centrale databank is dit bericht doorgestuurd naar de ANWB en de andere aanbieders van verkeersinformatie die deelnemen aan de Pilot Wegwerkzaamheden Actueel. Dit bericht is het eerste bericht dat is verzonden in de Pilot Wegwerkzaamheden Actueel.

Van planning naar actualiteit


De Pilot Wegwerkzaamheden Actueel gaat antwoord geven op de vraag of het mogelijk is om weggebruikers exact te informeren over het tijdstip van het afsluiten en weer openstellen van een weg bij wegwerkzaamheden en evenementen. Op dit moment is de informatie op basis van planningsgegevens. Maar als de uitvoering niet volgens de planning verloopt, dan is deze informatie niet correct. Voor een weggebruiker is het ronduit vervelend om omgeleid te worden voor wegwerkzaamheden die al klaar zijn of onverwacht stil te komen staan bij werkzaamheden waarvan de planning is uitgelopen.

Goede samenwerking van groot belang


De pilot is een initiatief van een groot aantal wegbeheerders en vindt plaats in Noord-Holland. Hier werken wegbeheerders intensief samen met aanbieders van verkeersinformatie, aannemers, Andes BV en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Zij gaan ervaring opdoen met het proces van inwinnen en distribueren van actuele gegevens over wegwerkzaamheden en evenementen. Aan het einde van de pilot (december 2012) wordt advies uitgebracht aan de overige wegbeheerders of een landelijke uitrol haalbaar is.

Een nieuwe werkwijze


De nieuwe werkwijze, die in de pilot wordt getest, geeft een belangrijke rol aan de aannemer van de werken. Zodra de aannemer de weg op gaat of de weg weer vrijgeeft, wordt dit gemeld in het systeem van de betrokken wegbeheerder. Het aan- en afmelden is heel eenvoudig. De uitvoerder drukt op de aan- of afmeldknop in een toegezonden e-mail op de smartphone. De melding wordt vastgelegd in het registratiesysteem van de wegbeheerder en direct doorgegeven aan NDW voor verspreiding van deze informatie naar de aanbieders van verkeersinformatie. In de pilot worden drie opties getest voor het aan- en afmelden. Er wordt gekeken of dit het beste door de aannemer van de wegafzettingen, door de hoofdaannemer of door de wegbeheerder gedaan kan worden.

Samenwerkende partijen


Wegbeheerders: Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer.
Aanbieders van verkeersinformatie: ANWB, TomTom, VID, INNRIX, Nokia en Be-Mobile.
Aannemers: BAM, KWS, BUKO Infrasupport, Traffic Service Nederland, Versluys Verkeerstechniek.
Systeemleverancier: Andes BV.

De opdrachtgever is het Landelijk Verkeersmanagement Beraad (LVMB) en de opdrachtnemer is Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).