Primeur voor Nederland

maandag 13 september 2010
timer 2 min
 Slanke prefab kunstwerken Prefab betonnen kunstwerken kunnen voortaan makkelijker, sneller en slanker worden gerealiseerd met de HIP-ligger van Haitsma Beton. De ligger maakt dwars naspannen overbodig en het storten van natte langsvoegen makkelijker.
Primeur voor Nederland

 

{igallery 78}

Slanke prefab kunstwerken

Prefab betonnen bruggen en viaducten kunnen voortaan makkelijker, sneller en slanker worden gerealiseerd met de HIP-ligger van Haitsma Beton. De ligger maakt dwars naspannen overbodig en het storten van natte langsvoegen makkelijker.

Primeur

“De I-ligger met gesloten onderkant, zoals wij die nu hebben ontwikkeld, is in Nederland nog niet toegepast”, zegt Erny Riemers, Coördinator Projectengineering en Ontwerp bij Haitsma Beton. De Friese fabrikant van prefab beton introduceert de HIP-ligger als alternatief voor de kokerligger bij grote overspanningen, die vaak in bruggen en viaducten wordt toegepast en ook door haar wordt geleverd.
Anders dan kokerliggers worden HIP-liggers niet dwars nagespannen, maar met een natte knoopverbinding in het werk gekoppeld. “De aannemer heeft geen uitgebreide spaninrichting meer nodig, een reling volstaat om de laatste werkzaamheden uit te voeren”, zegt Riemers. Dat werkt veiliger, goedkoper en sneller: Het wegdek is eerder gereed voor gebruik, ook omdat er, net als overigens bij kokerliggers, geen betonnen druklaag aangebracht hoeft te worden.

 

Slankere kunstwerken


“Ander voordeel is dat je HIP-liggers in de lengterichting makkelijker kunt naspannen en zo eenvoudiger dan met kokerliggers een verbinding over steunpunten maakt. Met HIP-liggers realiseer je statisch onbepaalde systemen waarvan de constructie minder hoog hoeft te zijn. Met name bij grote overspanningen is de HIP-ligger lichter dan een kokerligger.” Haitsma Beton verwacht hiermee meer tegemoet te komen aan de toenemende vraag van architecten en overheden naar slankere kunstwerken van prefab beton.

Haitsma Beton zal de voorgespannen HIP-liggers in zelfverdichtend beton produceren. De liggers zijn leverbaar in dezelfde afmetingen als de kokerliggers, variërend in lengte van circa 30 tot 65 meter en in hoogte van circa 1 tot 2,2 meter.
 

Terug naar overzicht producten >>>