Proef berm-LED op zonne-energie

maandag 14 mei 2012
timer 2 min
De provincie Zuid-Holland voert momenteel op de N217 en de N214 bij Papendrecht een proef uit met LED-bermverlichting voorzien van zonnecollectoren. Elke 'Roadled' wekt overdag zijn eigen stroom op, ongeacht het weer en kan vervolgens 17 uur lang schijnen.

Proef berm-LED op zonne-energie

 

Met de proef wil de provincie de verkeersveiligheid op provinciale wegen verbeteren, licht- en horizonvervuiling verminderen en energiekosten voor wegverlichting besparen. De verlichting heeft een bereik van 800 meter. De rode en witte LED-verlichting, die is geïntegreerd in een bermpaal of de geleiderail, zorgt ervoor dat automobilisten een (gevaarlijke) bocht in de weg ruim op tijd zien aankomen.

Veiliger en zuiniger


Door vervanging van de lantaarnpalen door LED-verlichting wordt per kilometer weg jaarlijks € 3.500 euro bespaard. “Veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker. Dat is win-win-win”, aldus gedeputeerde Ingrid de Bondt. “De proef is op 20 april gestart en loopt tot april 2013. We gaan het nauwlettend volgen en als de resultaten goed zijn willen we meer provinciale wegen uitrusten met duurzame LED-bermverlichting.”

Monitoren verkeersveiligheid


Gedurende de proef houdt de provincie snelheidsmetingen op het betreffende wegvak om verbetering van de verkeersveiligheid te monitoren. Ook wordt onderzocht of de LED-bermverlichting goed functioneert in de praktijk en bijvoorbeeld bij het maaien van de berm niet beschadigd raakt.

Startsein


Gedeputeerde Ingrid de Bondt van Verkeer en Vervoer gaf vorige maand het startsein voor de proef met de duurzame LED-bermverlichting door de laatste Roadled te installeren langs de N214 te Papendrecht. Aad van der Starre, producent van Roadled, gaf een inhoudelijke toelichting op de werking en mogelijkheden.