Provincies passen wegen in landschap in

maandag 13 december 2010
timer 2 min
De Tweede Kamer heeft in een motie aan het kabinet gevraagd om in overleg met de provincies tot bescherming van panorama's te komen, ook buiten de negen Nationale Snelwegpanorama's, zoals benoemd in de Structuurvisie 'Zicht op mooi Nederland'. 
Provincies passen wegen in landschap in

 

Specifiek beleid


Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu meldt dat acht provincies specifiek beleid hebben gericht op de bescherming van landschap of inpassing van infrastructuur in landschap bezien vanuit het kenmerk openheid. Het betreft Overijssel, Drenthe, Groningen, Flevoland, Zuid-Holland, Gelderland, Limburg en Zeeland.

Snelwegpanorama's


De overige provincies onderscheiden buiten de door het Rijk aangewezen snelwegpanorama's geen specifieke provinciale panorama's, maar hanteren wel in hun structuurvisies, verordeningen of bestuurlijke afspraken meer algemene uitgangspunten ten aanzien van de bescherming van gebiedskenmerken en het werken aan kwaliteit in ruimtelijke ontwikkelingen.

Routeontwerpen


De uitvoering van het provinciale panoramabeleid komt enerzijds neer op het inspelen op te beschermen kwaliteiten in inrichting, beheer en onderhoud van gebied en infrastructuur en anderzijds het met betrokken partijen entameren van specifieke initiatieven en projecten. Meerdere provincies zijn betrokken bij routeontwerpen voor nationale infrastructuur. Provinciale initiatieven voor routeontwerp komen deels als onderdeel van integrale planvorming voor in Overijssel, Zeeland, Flevoland, Groningen en Limburg.

bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
 

Terug naar overzicht nieuws >>>