Registratie aantallen verkeersgewonden

vrijdag 28 december 2012
timer 2 min
De registratie van verkeersgewonden rammelt nog steeds. De politie sinds 2009 alleen nog maar bij ernstige ongevallen proces verbaal opmaakt. Dat heeft tot gevolg dat minder dan 10 procent van het vermoedelijk werkelijke aantal ernstig verkeersgewonden wordt geregistreerd.

Registratie aantallen verkeersgewonden

Cijfers opgehoogd door SWOV-methodiek


De registratie per politieregio verschilt sterk. Ook de ziekenhuiscijfers vertonen hiaten volgens het artikel op Verkeersnet. Daarom worden de cijfers opgehoogd volgens een door de SWOV ontwikkelde methodiek. Maar sinds 2010 lukt het op die manier niet meer om de cijfers bijvoorbeeld uit te splitsen naar leeftijd en vervoerswijze voor ernstige gewonden. Alleen het landelijk totaal schatten lukt nu nog met voldoende nauwkeurigheid.


Toename ongevallen ouderen


Locatiegericht werken gaat met de opgehoogde cijfers niet meer. Op basis van ziekenhuisgegevens kunnen voor een paar subgroepen indexcijfers en verdelingen worden gepresenteerd. Hierdoor wordt volgens het ministerie van IenM bevestigd dat vooral ongevallen met fietsers en ouderen in aantal blijven toenemen. Bij deze (veelal enkelvoudige) ongevallen wordt de politie ook vaak niet ter plaatse geroepen.

Registratie


Om tot goed verkeersveiligheidsbeleid te komen zijn betrouwbare cijfers nodig. VVN vindt het noodzakelijk om de kwaliteit van de registratie naar een hoger plan te tillen.


Stijging


VVN vindt de stijging een kwalijke zaak en vooral dat het ten koste gaat van kwetsbaren, zoals de oudere fietser. VVN participeert in Blijf Veilig Mobiel (BVM). Binnen BVM is veel aandacht voor de fietsende senior. Er zijn o.a. filmpjes ontwikkeld, er worden workshops gegeven en er verschijnt binnenkort een aanvullende brochure Seniorenproof wegontwerp fietsers voor gemeenten.