Respect in plaats van regels

dinsdag 13 november 2012
timer 3 min
Respect in plaats van regels: een frisse blik op de weg? "Shared Space vraagt om een omschakeling bij weggebruikers. Wij willen meten hoe effectief dit concept is en waar kansen liggen voor een succesvolle toepassing", aldus het Kenniscentrum Shared Space van NHL Hogeschool.

Respect in plaats van regels

Verantwoordelijkheid teruggeven


Het verkeer in Nederland neemt nog jaarlijks toe. Ook het aantal verkeersregels en borden lijkt toe te nemen. Zien we door de borden het verkeer nog wel? Shared Space geeft de verantwoordelijkheid terug aan de weggebruikers. Door een openbare ruimte zo in te richten dat fietsers, voetgangers en automobilisten gelijkwaardig zijn, worden ze gedwongen met elkaar te communiceren. Dit moet niet alleen zorgen voor meer veiligheid, maar ook voor een betere doorstroming, hogere ruimtelijke kwaliteit en een meer menselijke maat in de openbare ruimte.

Kenniscentrum Shared Space


Het kenniscentrum Shared Space van NHL Hogeschool doet onderzoek, geeft advies en voorlichting. Sjoerd Nota, medewerker van het kenniscentrum, vertelt: “Het Shared Space-concept is geboren in Friesland, maar wekt belangstelling over de hele wereld: van Engeland en Zweden tot Japan en Nieuw-Zeeland. Omdat het om een innovatief concept gaat, is de behoefte aan onderzoek groot. Wij gebruiken hier niet alleen onze eigen expertise voor, maar zetten ook studenten in van onder andere de NHL-opleidingen Mobiliteit, Civiele Techniek en Bouwkunde. Dit kan bijvoorbeeld voor het afnemen van enquêtes, maar ook voor onderzoeksstages of afstudeeronderzoeken. Op deze wijze kunnen we onderwijs en praktijk met elkaar verbinden. Daarnaast werken we regelmatig samen met andere hogescholen en kennisinstituten, universiteiten, overheden en  adviesbureaus.”

Frisse blik


“Shared Space vraagt om een omschakeling bij weggebruikers”, vervolgt Sjoerd. “Wij willen meten hoe effectief het concept is, hoe verkeersdeelnemers het concept ervaren en de kennis die wij bij onderzoek opdoen, delen. Overheden, adviesbureaus of andere belangstellenden kunnen bij het Kenniscentrum Shared Space terecht voor advies, voorlichting en onderzoek. In overleg bepalen we of we hier studenten in betrekken. Studenten kunnen zorgen voor een frisse blik bij een studie naar de herinrichting van een gebied, zelfstandig onderzoek uitvoeren of hierbij assisteren. Bij onlangs afgeronde onderzoeken naar de effecten van Shared Space in Sneek en Onderdendam hebben studenten Mobiliteit bijvoorbeeld enquêtes afgenomen. In Sneek bleek onder andere dat dat de doorstroming van het gebied was verbeterd, de snelheden van het gemotoriseerd verkeer zijn gedaald, maar ook dat de gevoelens van onveiligheid zijn toegenomen, terwijl het gebied in objectieve zin niet onveiliger is geworden..
Dankzij dit onderzoek kan de gemeente in Sneek bij nieuwe Shared Space projecten beter inspelen op de mogelijke nadelen, maar ook de voordelen zijn in kaart gebracht. Toekomstig onderzoek zal moeten aantonen wat de daadwerkelijke effecten zijn van gevoelens van onveiligheid op het gedrag van verkeersdeelnemers.

Wilt u advies, onderzoek, projectbegeleiding of voorlichting? Neem dan vrijblijvend contact op met het Kenniscentrum Shared Space van NHL Hogeschool of kijk op de website.