Rotterdam gaat bruggen inspecteren met drones

woensdag 8 januari 2020
timer 2 min
De gemeente Rotterdam gaat de staat van bruggen in de gemeente onderzoeken met aquadrones. De drones kunnen op moeilijk bereikbare plekken komen, zoals onder de bruggen.
Het betreft in eerste instantie een proef bij kleinere bruggen, zoals de brug Het Park bij de Euromast en de Crooswijksebocht. Als de proef positief verloopt kunnen de drones ook bij grotere bruggen ingezet worden. 

Aquadrones

De aquadrones zijn varende drones. De drones maken een scan van de onderkant van de brug, die vervolgens omgezet wordt in een nauwkeurig 3D-model waarop schade of slijtage duidelijk te zien is. "Om de onderkant van een brug echt goed te inspecteren moet een bruggeninspecteur vaak gebruik maken van een boot", legt Robert Aartsen, beheerder Civiele Kunstwerken van de gemeente Rotterdam uit. "Als de doorvaarhoogte heel klein is zetten we soms zelfs duikers in. Met een drone hoeft dat niet meer."

Andere objecten

De 3D-scans worden nu, bij wijze van proef, voor bruggen uitgevoerd. De techniek kan ook ingezet worden voor andere objecten, van bomen tot wegen en bijvoorbeeld rioleringen. Aartsen: "Er is steeds meer behoefte om gegevens, inspectie, beheer en onderhoud op een andere wijze vast te leggen dan alleen in rapportages en excelsheets. Alle informatie willen we digitaal koppelen aan het object. De drone-inspectie zal zijn nut echt bewijzen als we meer informatie aan het 3D-model gaan koppelen: informatie die we nu ook hebben, maar die op verschillende plekken is opgeslagen."