Schiermonnikoog krijgt elektrische bussen

maandag 29 april 2013
timer 2 min
Schiermonnikoog krijgt elektrische bussen  Het Friese Schiermonnikoog is een van de eerste plaatsen in Europa met volledig emissievrij openbaar vervoer. Zes voertuigen, geëxploiteerd door Arriva, zijn inmiddels in gebruik. 

Schiermonnikoog krijgt elektrische bussen

Ecologisch verantwoord

Bezoekers en bewoners van het eiland krijgen de komende 15 jaar een ecologisch verantwoord, openbaar vervoersysteem dankzij BYD's unieke eBus. De eBus is een enkeldeks, full-size bus, volledig aangedreven door geavanceerde ijzerfosfaat batterijen. Met een lengte van 12 meter hebben deze bussen dezelfde afmetingen als de bussen met conventionele aandrijving die zij vervangen. De milieuvriendelijke bussen zijn vorige week aangekomen op Schiermonnikoog, na een zes weken durende zeereis vanaf de BYD-fabriek in Shenzhen, Zuid-China. 

Friesland loopt voorop


Gedeputeerde van de provincie Friesland Johannes Kramer: "Dit is voor het eerst in Europa dat een tender voor volledig elektrische bussen is vergeven en nu wordt uitgerold. Friesland loopt voorop. Dit is goed voor de mensen die in het nationale park Schiermonnikoog wonen en het is goed voor de toeristen die daar zo genieten." Isbrand Ho, directeur van BYD Europe BV: "We zijn blij deze eerste aanbesteding te hebben gewonnen. We kunnen zo bijdragen aan het milieuvriendelijke beleid van de provincie. Friesland is de eerste in Europa - en zeker niet de laatste - die elektrische bussen gaat inzetten voor passagiersvervoer."

BYD eBus

De BYD eBus is de eerste 100% elektrische bus en de eerste door ijzer-fosfaat batterijen aangedreven ebus ter wereld. De bus is twaalf meter lang en ontworpen met het comfort van de passagier in gedachten. De speciaal ontworpen naafmotor en de elektronisch geregelde luchtvering geven de bus een uitzonderlijk lage vloer, een ruime deur en veel vloeroppervlak zodat passagiers gemakkelijke toegang hebben en comfortabel kunnen zitten of staan.