Seniorenproof wegontwerp

vrijdag 23 november 2012
timer 1 min
De komende dertig jaar verdubbelt het aantal senioren. Daarom verdient het ontwerp van logische, veilige en mede op senioren afgestemde infrastructuur meer aandacht.

Seniorenproof wegontwerp

Publicatie

Lang niet altijd wordt bij het ontwerp van weginfrastructuur rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van senioren om zich veilig en comfortabel te verplaatsen. De publicatie ‘Seniorenproof Wegontwerp’ geeft informatie over functiebeperkingen die bij senioren relatief vaak voorkomen, ontwerpprincipes voor weginfrastructuur en richtlijnen en suggesties over verlichting, markering, bebording en verharding.

Quick wins

De publicatie gaat in op senioren als voetganger, fietser en automobilist. Tot slot bevat de publicatie een aantal ‘quick wins’: maatregelen die relatief gemakkelijk uit te voeren zijn, tegen geringe kosten en met een substantieel effect. Elk hoofdstuk sluit af met voorzieningenbladen. Die bieden concrete oplossingen en maken de wegontwerper duidelijk welke keuze goed past bij seniorenproof wegontwerp. 

Samenwerking

CROW-werkgroep werkte onder begeleiding van Muconsult BV aan de handreiking voor een seniorenproof ontwerp. In de werkgroep zijn deskundigen van RWS/DVS, SWOV, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, CG-Raad, Viziris, PCOB en UnieKBO vertegenwoordigd.

Zie voor meer informatie de site van CROW.