'Shared Space werkt niet.'

dinsdag 15 juni 2010
timer 3 min
De shared space-inrichting van het gebied rond de NHL Hogeschool en Stenden in Leeuwarden werkt niet. Dat zei Willem Smink, voorzitter van het College van Bestuur van de NHL tijdens een symposium over Shared Space, het principe dat contact en respect tussen verkeersdeelnemers, borden overbodig maakt.
'Shared Space werkt niet.'


SharedSpace


De doorgaande weg langs de beide scholen is sinds kort ingericht volgens het shared spaceprincipe. De asfaltlaag is onderbroken door rode baksteen, die doorloopt naar het parkeerterrein aan de ene kant en de ingangen van de beide hogescholen aan de andere kant. Halvewege het rode baksteen zijn bushaltes. Belijning of zebrapaden ontbreken. ,,Het is de bedoeling dat voetgangers die hier oversteken en van rechts komen, voorrang krijgen van de auto's. Maar dat gebeurt dus niet'', aldus Willem Smink van de NHL Hogeschool. De hogescholen hebben intussen aan de gemeente Leeuwarden gevraagd om te kijken naar aanpassingen, want veilig is het nu niet.

Enquete


Op het symposium werden de voorlopige resultaten van een enquete naar het shared spaceprincipe gepresenteerd. Op verschillende plaatsen in Groningen en Fryslân - waaronder Sneek en Drachten - waar Shared Space is toegepast, werden weggebruikers en omwonenden ondervraagd over hun beleving. De vragen gingen voornamelijk over vermijdingsgedrag ('een straatje omrijden') en onzekerheidsgevoelens bij de gebruikers. In Drachten werden de enquetes afgenomen op het Laweiplein, de Kaden en het Himsterhout. Op alle drie de locaties werden tussen de zeventig en 120 mensen ondervraagd.
Op het Laweiplein en de Kaden gaf respectievelijk 14 en 13 procent van de mensen aan de locatie wel eens te mijden, omdat ze hem als onveilig ervaren. Op het Himsterhout gaf slechts 4 procent van de ondervraagden aan de plek wel eens te omzeilen. Op alle drie de locaties zei 40 procent van de ondervraagden dat ze zich wel eens onzeker voelen op de plek. In Sneek kwamen op de Prins Hendrikkade vergelijkbare antwoorden als op het Drachterster Laweiplein en de Kaden.

Blokje om


Negatieve uitzondering in Fryslân is de Hoofdstraat in Beetsterzwaag. Vijftig mensen werden ondervraagd: de helft van hen gaf aan de Hoofdstraat het liefst te vermijden. De voorlopige enquete meldt niet of mensen de bewuste locaties misschien ook al vermeden vóór Shared Space werd ingevoerd.
Tijdens het symposium werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar aansprakelijkheid en handhaving - uitgevoerd door een aantal studenten. Gemeenten twijfelen nogal eens over Shared Space omdat ze bang zijn aansprakelijk gesteld te worden bij ongevallen. Ook zijn ze bang dat ze in het shared spacegebied niet te kunnen handhaven. Bekeuringen uitdelen kan echter ten alle tijden, blijkt uit het onderzoek want regels blijven gelden ook zonder borden.
En tot dusverre zijn er nog geen gevallen bekend waarbij gemeenten aansprakelijk zijn gesteld voor ongevallen in een shared spacegebied.

Terug naar overzicht nieuws >>>