SIAC bezoekt NL’se EV-koploperregio’s

maandag 11 februari 2013
timer 3 min
Van woensdag 16 januari tot en met vrijdag 18 januari bracht een delegatie van het Chinese Shanghai International Automobile City (SIAC) een bezoek aan Nederland. SIAC is een automotive concentratiegebied in het Jiading District in Shanghai. Dit gebied is door de Chinese overheid aangewezen als internationale demonstratiezone op het gebied van elektrisch vervoer.

SIAC bezoekt NL’se EV-koploperregio’s

Nederland koploper elektrisch rijden


Wereldwijd is Nederland een van de koplopers op het gebied van elektrisch rijden. Nederland biedt een aantrekkelijke proeftuin voor elektrisch rijden aan Europese en internationale organisaties. De Chinezen waren daarom zeer geïnteresseerd in de manier waarop wij in Nederland werken aan het stimuleren van elektrische mobiliteit. Ze bezochten diverse projecten en pilots in drie Nederlandse EV-koploperregio’s: Rotterdam, BrabantStad en de Metropoolregio Amsterdam.
 

Programma


Woensdag 16 januari was de delegatie in Rotterdam en bezocht daar onder meer de EV-pilot Rotterdam Test Elektrisch Rijden van de gemeente Rotterdam met Eneco en Stedin en het Elektrisch Vervoer Centrum Rotterdam. In Brabant werden de Chinezen op donderdagochtend 17 januari ontvangen op de AutomotiveCampusNL in Helmond, waar ook het European Electric Mobility Centre werd aangedaan. In de middag liet men zich voorlichten over diverse onderzoeksprojecten op de Technische Universiteit Eindhoven. Op vrijdag 18 januari werd in ’s-Hertogenbosch een proef met een draadloos oplaadbare elektrische bus bekeken. Het programma werd afgesloten met een bezoek aan de Metropoolregio Amsterdam waar onder meer het omvangrijke autodeelproject Car2Go werd toegelicht en gereden werd in een van de driehonderd elektrische deelauto’s.

 
Mogelijkheden voor verdere samenwerking onderzoeken


De mensen van SIAC waren onder de indruk van de ontwikkelingen in Nederland en willen graag de mogelijkheden voor verdere samenwerking en kennisuitwisseling onderzoeken. De Nederlandse vertegenwoordigers werden uitgenodigd om in april aanstaande een bezoek te brengen aan de EV- Zone in Shanghai.
 

Samenwerking


Rotterdam en Shanghai zijn zustersteden en werken al op diverse fronten samen. Mede naar aanleiding van dit bezoek wordt ook een verdere samenwerking op het gebied van elektrisch vervoer onderzocht. Een Memorandum of Understanding is in voorbereiding. De relatie tussen AutomotiveNL, de AutomotiveCampusNL en SIAC dateert al van 2010. In 2011 is reeds een samenwerking aangegaan, waarin ook elektrisch rijden een thema is. In april van het afgelopen jaar bezocht een Brabantse delegatie, onder leiding van Bert Pauli, gedeputeerde economische zaken Noord-Brabant en wethouder Van Mierlo van Gemeente Helmond, nog de SIAC EV Zone in Shanghai.
 


Vermeld in EV City Casebook


Zowel Shanghai als de Nederlandse koploperregio’s Amsterdam, BrabantStad en Rotterdam staan vermeld in het in 2012 gepubliceerde EV City Casebook met 16 steden en regio’s die internationaal vooroplopen bij de introductie van elektrische mobiliteit.