Smart Highway 'Best Future Concept'

vrijdag 16 november 2012
timer 2 min
Smart Highway 'Best Future Concept' Op de Dutch Design Awards is de 'Smart Highway' gepresenteerd en uitgeroepen tot 'best future concept'. Het doel is om snelwegen duurzaam en interactief te maken door slimme verlichting, opslag van energie en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie.

Smart Highway 'Best Future Concept'

Smart Highway


Sinds de jaren ‘80 wordt er al geschreven over intelligente wegen, maar de focus op innovatie lag tot nu toe bij de auto. Studio Roosegaarde en Heijmans pakken het grootschalig aan door het wegdek te innoveren met designs als de ‘Glow-in-the-dark belijning’, ‘Dynamische Verf’, ‘Interactief Licht’, ‘Induction Priority Lane’ en ‘Wind-Licht’. Doel is om de weg duurzaam en interactief te maken door slimme verlichting, opslag van energie en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie.

Premiere Prototypes Dutch Design Week


De ‘Glow-in-the-dark belijning’ en ‘Dynamische Verf’ zijn als prototypes tijdens de Dutch Design Week in première gegaan. Het  foto-luminiserende poeder, dat in de glow-in-the-dark lijnen gebruikt wordt, geeft tot tien uur lang licht en maakt verdere verlichting overbodig. ‘Dynamische Verf’ wordt pas zichtbaar als waarschuwingen relevant zijn. Zo wordt verkeersinformatie lokaal en adequaat aangeboden en is er minder afleiding. Het eerste stuk ‘Smart Highway’ zal medio 2013 gerealiseerd worden, maar de eerste meters waren al open voor publiek tijdens de Dutch Design Week.

Positieve reacties


De Slimme Snelweg is een vernieuwend concept en programma dat een andere manier van kijken koppelt aan innovatieve ideeën die slim omgaan met de mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden. Centraal in het concept staan de thema’s duurzaamheid, veiligheid en beleving, die hun uitwerking krijgen in technische oplossingen op het gebied van energie en licht. Sinds zaterdag 20 oktober kan ook het grote publiek kennismaken met de Slimme Snelweg. Er is veel belangstelling voor de prototypes, de eerste reacties zijn positief.