Snelfietsambities regio Zuidoost-Brabant

woensdag 7 september 2011
timer 2 min
De uitwerking van het regionaal fietsbeleid van Eindhoven krijgt een stevige impuls met de uitwerking van twee snelfietsroutes: Eindhoven-Waalre-Valkenswaard en Eindhoven-Nuenen-Helmond. Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) is daarmee een ambitieuze aanjager richting de regionale partijen voor de daadwerkelijke realisatie van  snelfietsroutes. 
Snelfietsambities regio Zuidoost-Brabant

SRE


Met de twee genoemde routes is het SRE een belangrijke ontwikkelpartner om zo te zorgen voor de verdere toename van het fietsgebruik door het bieden van snelle en comfortabele fietspaden. Het SRE doet de regie echter niet alleen en heeft Advies- en ingenieursbureau Oranjewoud als partner betrokken.

Eindhoven-Nuenen-Helmond


Voor het project Eindhoven-Nuenen-Helmond werkt het SRE samen met Oranjewoud en uiteraard met de deelnemende gemeenten: Eindhoven, Nuenen, Geldrop-Mierlo en Helmond. Daarbij zijn bij aanvang van het project direct afspraken gemaakt omtrent het proces voor de totale verbinding met bijbehorende doelen, taken en verantwoordelijkheden en de inhoudelijke planontwikkeling van tracédelen, procedures en planning.

Totaalproces: regie, communicatie en monitoring


Het SRE heeft de regie van de totale planontwikkeling in handen. Daarmee wordt volledig commitment onder alle partijen voor het project nagestreefd. Tevens is het SRE de verbindende schakel tussen planontwikkeling binnen de gemeenten en bestuurlijke mijlpalen die in het proces al zijn gemarkeerd. Overigens gaat het daarbij niet alleen om de infrastructuur. Ook het ontstaan van de route als goed alternatief voor het autoverkeer moet bekend gaan worden bij huidige èn nieuwe fietsers. Doelgroepgerichte communicatie is daarbij het devies, waarbij lokale en regionale bedrijven en scholen worden benaderd. Het gebruik van de snelfietsroute, en het huidig fietsgebruik, wordt vastgelegd met een uitgestippeld monitoringsplan.

Planontwikkeling in fasen: gemeenten aan zet


De gemeenten Eindhoven, Nuenen en Helmond staan aan de lat voor de planontwikkeling van de snelfietsroute in de komende periode. Inmiddels zijn de eerste delen gerealiseerd. In de komende jaren zal de totale snelfietsroute gefaseerd tot stand komen. Met de beoogde realisatie van het volledige tracé in 2013, ligt de lat hoog. Dit is een hoge ambitie waar de gemeenten en het SRE gezamenlijk voor gaan.

Onderdeel hoogwaardig regionaal netwerk


De twee snelfietsroutes zijn onderdeel van het regionale fietspadennetwerk in Zuidoost-Brabant. Van de 1300 gewenste kilometers eenzijdige en tweezijdige fietspaden moet nog ongeveer 200 kilometer worden gerealiseerd, teneinde een compleet en sluitend regionaal fietspadennetwerk te hebben. Zuidoost-Brabant is daarmee goed op weg, want naast de realisatie van de hier genoemde twee snelfietsroutes gaat de aanleg van nieuwe verbindingen in de regio gestaag door.  

 

Terug naar overzicht nieuws >>>