Start campagne Gezondere Lucht met Kenteken-checkpoint Erasmusbrug

vrijdag 2 oktober 2015
timer 3 min
Wethouder Pex Langenberg (o.a. Duurzaamheid) heeft op de Erasmusbrug het Kenteken-checkpoint onthuld. Het checkpoint laat passerende automobilisten zien of zij vanaf 1 januari de milieuzone in mogen met hun auto. Met de onthulling heeft de wethouder het startsein gegeven voor de campagne Gezondere Lucht.

Wethouder Langenberg: “We hebben gemerkt dat de komst van de milieuzone leeft bij mensen. Niet alleen bewoners, maar ook ondernemers en bezoekers van de stad hebben vragen of zorgen, dat begrijpen we. Daarom starten we nu met deze campagne; om mensen duidelijk te informeren over wat de milieuzone voor hen betekent en om antwoord te geven op de vraag wat men kan doen.”

 

Roetuitstoot

Gezonde lucht zorgt voor gezonde Rotterdammers en een aantrekkelijk Rotterdam. Roetuitstoot, vooral door verkeer, is de belangrijkste bedreiging voor gezonde lucht. Daarom stelt Rotterdam, vanaf 1 januari 2016, een milieuzone in voor personen-, bestel- en vrachtauto’s: een gebied aan de noordoever van de Maas waar oude, vervuilende auto’s niet in mogen. Het doel: 40 procent minder roetuitstoot door verkeer in 2018. 

 

Welke auto’s mogen straks de milieuzone niet meer in? Personen- en bestelauto’s op diesel van vóór 1 januari 2001, op benzine of lpg van vóór 1 juli 1992 en vrachtauto’s met Euroklasse Euro-III of lager. Voor oldtimers van minimaal 40 jaar oud wordt een uitzondering gemaakt: die mogen de milieuzone wél in.


Schoner alternatief en ontheffing

Voor een aantal Rotterdammers betekent de milieuzone dat zij hun oude auto niet of zeer beperkt in de zone kunnen gebruiken. Zij moeten voor een schoner alternatief zorgen. Naast alternatieven als openbaar vervoer of de fiets is er de Sloopregeling. Met de Sloopregeling worden Rotterdammers gestimuleerd hun oude, vervuilende auto’s weg te doen. De subsidie helpt hen bij het kopen van een nieuwere, schonere auto. Naar verwachting wordt de huidige regeling in 2016 doorgezet.

 

Daarnaast kan twaalf keer per jaar een dagontheffing (24 uur geldig) worden aangevraagd. Ook zijn er langdurige ontheffingen aan te vragen. Wethouder Langenberg: “We laten niemand failliet gaan door de milieuzone en zijn er niet op uit om ondernemers of autootjes te pesten. Kun jij aantonen dat je bedrijf in de problemen raakt als je je auto moet vervangen, of is je auto om medische redenen aangepast? Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je dan een langdurige ontheffing aanvragen."


Lees hier meer over de campagne Gezondere Lucht.

Wethouder Pex Langenberg heeft op de Erasmusbrug het Kenteken-checkpoint onthuld.