Stedelijke mobiliteit werkelijk duurzamer maken

vrijdag 31 mei 2013
timer 2 min
Veel gemeenten pakken duurzaamheid en klimaat op als belangrijke thema's. Daarmee schampen ze meestal wel hun mobiliteitsbeleid maar raken het niet echt, door gebrek aan een goed handvat. 

Stedelijke mobiliteit werkelijk duurzamer maken

 

Bereikbaarheid voert de boventoon


Jammer, vindt Mark Kirkels, senior adviseur duurzame mobiliteit bij Mobycon. In mobiliteitsbeleid is nog veel winst te behalen. Hoe nuttig zijn de instrumenten die in Europees verband worden ontwikkeld? Hoe kun je als gemeente het begrip duurzaamheid handen en voeten geven in je mobiliteitsbeleid? Hoe kun je je het meest effectief inzetten voor klimaatdoelen in de transportsector, en voor een rechtvaardige toegang tot mobiliteit? Gemeenten trachten vat te krijgen op die uitdaging met het opstellen van mobiliteitsvisies. Daarin valt op dat bereikbaarheid de boventoon voert, van alle bestemmingen, voor iedereen en met alle vormen van vervoer.

Twintig indicatoren


Eind mei 2013 is het EcoMobility SHIFT assessment and audit scheme gelanceerd dat het hele (stedelijke) mobiliteitsbeleid voor personenvervoer omvat. Een gemeente analyseert de interne processen en de situatie in de stad aan de hand van een twintigtal indicatoren, en komt tot een gewogen score waarin het relatieve belang van elke voorwaarde, inspanning of resultaat voor een duurzamer transportsysteem is gewogen.

Lees meer over EcoMobility SHIFT in dit artikel dat Mark Kirkels schreef.