Sympathieke app SafeDrive zet in op betere verkeersveiligheid

maandag 15 juni 2015
timer 3 min
Minister Schultz maakte onlangs bekend dat er geen verbod komt op bellen en appen op de fiets, omdat het moeilijk te handhaven is. In plaats daarvan zet ze serieus in op positieve gedragsverandering. Als goed voorbeeld van een marktpartij die smartphonegebruik in het verkeer wil tegengaan, noemt ze de app SafeDrive, die in New York een gouden Edison Award won in de categorie Lifestyle & Social Impact. Een prestigieuze prijs voor maatschappelijk nuttige innovaties. Schultz heeft VVN zelfs gevraagd de app toe te voegen aan de toolbox voor werkgevers, om verantwoord smartphonegebruik te stimuleren bij werknemers. Een interview met Rob Gelissen, verantwoordelijke voor SafeDrive in Nederland.

Het idee voor de app ontstond toen een Roemeense collega van Gelissen bijna een ongeluk veroorzaakte omdat hij appte tijdens het rijden. “Hij was dusdanig geschrokken dat hij zich verantwoordelijk voelde er iets mee te doen”, vertelt Gelissen. “Dit was het beginpunt van de ontwikkeling van SafeDrive door XL Family, een organisatie die zich bezig houdt met technologische innovatie en maatschappelijk ondernemerschap. We hebben de app volgens de projectmethode Scrum ontwikkeld: we hebben niet voorafgaand een lange lijst met specificaties opgesteld waarna een ontwikkelaar ermee aan de slag ging – met het risico dat de app in de praktijk niet aan de wensen zou voldoen – maar zijn meteen vanuit de gebruiker gaan denken. Dit heeft geleid tot een high level, interactief ontwerp dat wekelijks door het SafeDrive team wordt getest, aangepast en geëvalueerd.”

 

Van Buzzfeed naar Edison

Het idee van de app is in feite simpel: zodra je harder dan 10 kilometer per uur rijdt maakt SafeDrive het scherm zwart, zodat je niet wordt afgeleid. Als je de telefoon niet gebruikt, krijg je bij aankomst punten toegekend die kunnen worden besteed aan deals van partners in de SafeDrive Marketplace. De eerste lancering van de app vond een half jaar geleden in Roemenië plaats. “Een paar weken voor de lancering in Nederland publiceerde Buzzfeed een lijst met veelbelovende apps, waar SafeDrive in werd genoemd”, vertelt Gelissen. “Kort daarna werden we benaderd door de Edison Foundation en hebben we onze inzending ingestuurd. Een panel van meer dan 3000 senior business executives en academici uit de Verenigde Staten selecteerde de finalisten. Dat we hebben gewonnen is vanzelfsprekend een hele mooie waardering.”

 

Vernieuwende verkeersveiligheid als missie

Inmiddels is de app ook in Nederland te downloaden en wordt er gewerkt aan de uitrol naar Amerika. Tot dusver is de app zo’n 10.000 keer gedownload en wordt de dienst actief gebruikt. “Maar we blijven werken aan optimalisatie”, aldus een gedreven Gelissen. “Zo willen we het aantal partners blijven uitbreiden, aansluitend op de behoefte van de gebruiker en doelstellingen van SafeDrive, en willen we de mogelijkheid bieden dat er bijvoorbeeld wel navigatie kan worden gebruikt terwijl de app actief is. Dit alles met als achterliggend doel de verkeersveiligheid te verbeteren middels bewustwording. Om dit te bereiken blijven we hard werken aan het vormen van een SafeDrive community.”