Systeem met antigeluid ontwikkeld door Westland Infra en Merford

dinsdag 18 augustus 2015
timer 2 min
Westland Infra heeft in samenwerking met Merford een van haar transformatorstations voorzien van een systeem voor Active Noise Reduction (ANR). Dit systeem maakt gebruik van een technologie die ook wel antigeluid wordt genoemd.

Bij het bestaande transformatorstation in Poeldijk worden nieuwe woningen gebouwd, wat gevolgen heeft voor de geluidstechnische eisen die aan het station worden gesteld. De toepassing van het antigeluid is bijzonder in een dergelijke situatie.  

 

Transformatorstation Poeldijk

Het transformatorstation in Poeldijk beschikt over roosters voor een natuurlijke ventilatie. Aangezien er geen ruimte was om deze roosters aan de binnenzijde van geluidsdempers te voorzien en er ook buiten het station geen mogelijkheden waren, zocht Westland Infra samen met Merford naar een oplossing. De partijen besloten een systeem met Active Noise Reduction in te zetten dat ervoor zorgt dat de geluidsuitstoot wordt gereduceerd.

 

Geluidsreductie met ANR

Het ANR-systeem bestaat uit in kaders geplaatste dubbele speakers, die zijn afgestemd op de te reduceren frequentie, in dit geval de 100 en 200 Hz. Een microfoon meet continu het invallende geluidsniveau, waarna het ANR-systeem dit verwerkt en een tegengeluidsignaal uitzendt. Het resultaat is dat het geluidsniveau in het transformatorstation met 6 dB in de 100 Hz en 13 dB in de 200 Hz is gereduceerd. Met deze reducties is de tonaliteit verdwenen en is ook de overall dB(A)-waarde met 4,3 dB(A) gereduceerd. 

Een netwerk van geluidsboxen produceert het antigeluid in het transformatorstation.