Tekort technisch personeel loopt op

woensdag 6 oktober 2010
timer 1 min
Tekort technisch personeel dreigt op te lopen Het tekort aan technisch personeel dreigt binnen enkele jaren enorm op te lopen. In combinatie met de vergrijzing kan dat in 2015 leiden tot een tekort van circa 70.000 man met een technische opleiding. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Sociaal Economisch Onderzoek Rotterdam (SEO).
Tekort technisch personeel loopt op

 

Studiekeus onderzocht


Techniektalent.eu heeft de studiekeus van 2.000 vmbo-leerlingen onderzocht. Het blijkt dat van de kinderen die een technisch advies krijgen, uiteindelijk 21 procent voor een andere opleiding kiest. Allochtone scholieren kiezen aanzienlijk minder vaak voor een technische opleiding dan autochtone. Aan interesse voor techniek is echter geen gebrek. Onder autochtone jongens heeft 46 procent interesse en bij allochtone jongens is dat 30. Bij meisjes is de score respectievelijk 6 en 2 procent. Technische opleidingen kampen met het negatieve imago zwaar, lastig, saai, eentonig en te specialistisch te zijn. Tevens bestaat het idee dat met een kantoorbaan meer te verdienen is.

Regionale initiatieven


De onderzoekers van SEO wijzen op de potentie van de allochtone markt. ROC Midden Nederland start diverse regionale initiatieven om allochtonen en meisjes te werven. Daarnaast wordt getracht om basisscholieren te interesseren in techniek.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>