Toegankelijkheid in verkeer voor iedereen?

dinsdag 4 december 2012
timer 2 min
Tijdens reizen met het OV krijgt iedereen te maken met het trottoir, oversteekplaatsen, verkeerslichten, bus- en tramhaltes en treinstations. Voor goedzienden objecten, voor slechtzienden en blinden vaak obstakels. Gelukkig zijn er oplossingen en richtlijnen die een deel van het probleem oplossen, echter het kan vele malen beter..

Toegankelijkheid in verkeer voor iedereen?

Iedereen doet mee

Sinds 2004 is Freedom Scientific Benelux bv het adres waar men terecht kan voor alle vragen, adviezen, producten en diensten voor mensen met een visuele beperking. De visie van Freedom Scientific Benelux bv is dat iedereen mee moet kunnen doen; op school, op het werk en zeker ook in het verkeer!

Geleidelijnen

Geleide lijnen maken het mogelijk om zelfstandig op de openbare weg te kunnen bewegen. De lijnen geven richting aan de bestemming. Er bestaan verschillende vormen van materiaal waarbij rekening wordt gehouden met de klank van het materiaal.

Audiobakens

Audiobakens maken informatie toegankelijk door spraak. Wanneer er bijvoorbeeld een audiobaken is ingebouwd in een bushokje, betekent dit voor mensen met een beperking dat zij de bevestiging kunnen ontvangen dat zij ook daar zijn waar ze willen zijn. Met een afstandsbediening in de vorm van een sleutelhanger of een app op de smartphone wordt verbinding gemaakt met een audiobaken waardoor op afroep informatie beschikbaar is.

Sprekende verkeerslichten

Sprekende verkeerslichten maken oversteken nog veiliger en voorkomen onnodig geluidoverlast van ingebouwde ratelaars. Ook hier maakt men gebruik van een afstandsbediening/sleutelhanger of app op een smartphone om te communiceren met het verkeerslicht. Op afroep kan het verkeerslicht informatie verstrekken die vrij definieerbaar is, zoals ‘u staat op de hoek van de Kalver- en Leidsestraat, het licht is rood’. Vervolgens kan een gericht geluidsignaal kenbaar maken dat het licht groen is.

Voor iedereen toegankelijk

De verschillende aanpassingen zorgen in combinatie voor een veilige verkeersituatie die voor iedereen toegankelijk is en voor niemand tot overlast is. Zijn er in uw gemeente of omgeving plannen het verkeer veiliger en toegankelijker te maken, of wilt u eenvoudigweg meer weten over deze toepassingen, die overigens in Frankrijk al vele jaren zeer succesvol worden toegepast, neem dan contact op met Freedom Scientific Benelux bv. Samen maken we het verkeer en de openbare ruimte toegankelijker!