Twentse werknemers kiezen steeds vaker voor de fiets

maandag 16 maart 2015
timer 2 min
Dankzij de inspanningen van werkgevers en de Fietsactie van Twente Mobiel gaan steeds meer werknemers op de fiets naar het werk. Zij besparen daarmee op jaarbasis ongeveer 868.000 autokilometers. Het fietsen stimuleert de gezondheid van medewerkers, is goed voor het milieu en levert kostenbesparingen voor werknemers en werkgevers op. De resultaten zijn gisteren gepresenteerd tijdens de inspiratiemiddag van Twente Mobiel bij Siemens in Hengelo.

Aan de Fietsactie van Twente Mobiel hebben 33 werkgevers, 595 deelnemers en 378 aanbrengers deelgenomen. Binnen de actie is met een financiële beloning het fietsgebruik in woon-werkverkeer gestimuleerd . Herman Mulder, stuurgroep voorzitter Twente Mobiel: “De actie was uniek in zijn soort, omdat ook bestaande fietsers zijn beloond. Zij hadden een ambassadeursrol en moesten collega-automobilisten voor de actie aanbrengen en hen stimuleren om te fietsen.” En dat werkte. 42% van de deelnemers zegt daardoor nog (veel) vaker op de fiets te zijn gestapt.

 

Grote woon-werkafstand

De deelnemers kwamen vooraf aan de actie vooral met de auto naar het werk. Hun woon-werkafstand is gemiddeld 9,9 kilometer. Een kwart woont zelfs verder dan 15 kilometer van het werk. 80% van de deelnemers fietste tijdens de halfjaar durende actie meerdere keren per week naar het werk. De voornaamste reden om mee te doen aan de Fietsactie is gezondheid (41%) en de financiële bijdrage (36%). Het totale voordeel tijdens de actieperiode voor de deelnemer was gemiddeld € 336. Dat is inclusief de beloning en de besparing op de benzinekosten.

 

Overstap op de fiets lijkt definitief

Bijna 90% zegt na afloop van de Fietsactie vrij zeker te blijven fietsen in het woon-werkverkeer. Als redenen worden genoemd het bevalt goed, kostenbesparing, gezondheid, fitheid en milieu. Doordat de deelnemers voor de actie vooral met de auto naar het werk gingen, stoten zij nu op jaarbasis 139 ton minder CO2 uit.

 

Investering bedrijfsleven

De Fietsactie is één van de maatregelen binnen het Twentse Beter Benutten programma. Ministerie Infrastructuur en Milieu en de provincie Overijssel financieren de actie. Niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven investeert in een goed fietsklimaat in Twente. Afgelopen jaar ging het om ruim € 425.000 onder de deelnemende partners van Twente Mobiel.