Vestigingsverbod voor ‘dark stores’ in Rotterdam

donderdag 3 februari 2022

In navolging van Amsterdam heeft het Rotterdamse stadsbestuur vandaag in een persbericht laten weten voorlopig geen nieuwe ‘dark stores’ in de stad toe te laten. Verkeers- en geluidsoverlast worden als belangrijkste redenen genoemd voor dit besluit.

Veel gemeenten zitten met de flitsbezorgdiensten in hun maag. De zogeheten ‘dark stores’ vestigen zich in winkelpanden, maar fungeren als distributiecentra. De, met zwart plastic, afgeplakte winkels zijn niet bedoeld voor winkelend publiek. Volgens wethouder Roos Vermeij is met flitsbezorging op zich niets mis, maar hoe het nu in praktijk gaat noemt ze bloedirritant. “We gunnen flitsbezorgers hun onderneming, en hun klanten een snel bezorgde boodschap. Maar we gunnen Rotterdammers vooral fijne winkelstraten zonder overlast.”

Hoe nu verder

Het vestigingsverbod voor nieuwe flitsbezorgdiensten geldt 1 jaar. In dat jaar gaat de gemeente Rotterdam onderzoeken hoe in het nieuwe bestemmingsplan moet worden omgegaan met de dark stores. Afgelopen week drukte Amsterdam al op de pauzeknop, ook het gemeentebestuur van Amsterdam heeft tijd nodig om de opkomst van darkstores te reguleren.