Waarom de deelscooter succesvol is

dinsdag 18 februari 2020
timer 4 min
De opmars van de elektrische deelscooter gaat snel in Nederlandse steden. Hoe valt het succes te verklaren?

Vorige week verleende de gemeente Rotterdam nieuwe vergunningen aan zes deelvervoerders, waaronder deelscooteraanbieders Felyx, GO Sharing en Check. Later dit jaar volgt ook Juuve. De elektrische deelscooter lijkt momenteel de meest succesvolle vorm van deelvervoer, schrijft NRC.

 

Lees ook: Rotterdam verleent vergunningen aan zes deelvervoerders

Geen ruimte voor auto’s

Raymon Pouwels van de startup een deelfietsaanbieder GO Sharing, laat aan de krant weten dat deelscooter een geschikt alternatief voor de auto is. Zijn bedrijf haalde afgelopen januari 10 miljoen euro op bij investeerders, waaronder Rabobank. Volgens hem heeft de scooter de toekomst in grote steden. Steeds meer steden, zoals Parijs en Oslo, doen de auto in de ban. Ook in Nederland worden parkeernormen steeds vaker verlaagd en is geen ruimte meer voor auto’s.

Geen deelfietsen

Waarom dan niet de deelfiets? Dit vervoermiddel maakte in Nederland een ongelukkige start door, doordat in 2017 meerdere partijen de markt bestormden en gemeenten niet tijdig konden reageren. Dit zorgde voor een wildgroei in veel steden. Later moesten op last van gemeenten veel fietsen verwijderd worden – wat niet altijd makkelijk te handhaven was. Ook gingen sommige aanbieders failliet en bleven de fietsen rondzwerven, zoals oBikes in Rotterdam.


Quinten Selhorst, oprichter van het Amsterdamse Felyx, vertelt veel last te hebben gehad van de deelfietsenchaos in 2017. “De scooters lijken meer op auto’s. Ze hebben een nummerplaat, waardoor wangedrag goed traceerbaar is. En ze zijn veel duurder, waardoor de aanbieders er veel zorgvuldiger mee omgaan. We checken continu of ze in goede staat zijn en of ze goed geparkeerd staan.” De gemiddelde levensduur van een elektrische step is zes maanden, die van een scooter is zes jaar.


Elektrische stepjes, populair in veel Europese steden, worden in Nederland vooralsnog niet toegelaten. Sinds het Stint-ongeluk moet de ’bijzondere bromfiets’ worden goedgekeurd door de RDW en aan strengere veiligheidseisen voldoen. De aangepaste Stint werd door de RDW nog niet goedgekeurd. Volgens NRC zijn er bij het ministerie van IenW nog geen nieuwe aanvragen ontvangen.

Veel korte ritjes

Ook bij de Rotterdamse startup Check zien ze de deelscooter als het beste alternatief voor de auto. Het bedrijf wordt gefinancierd door Ponooc, het investeringsfonds van Pon. Paul van Merrienboer, medeoprichter, zegt in NRC: “Er zijn hier [in Rotterdam] meer dan 200.000 auto’s, 1.000 per vierkante kilometer. We hebben onderzoek gedaan: 39 procent van de autoritten is korter dan twee kilometer. Daar zijn wij een alternatief voor.”


Niki Sie van het, eveneens, Rotterdamse Juuve, hanteert andere cijfers: 40 procent van de autoritten is korter dan vijf kilometer. En tot vijf kilometer kiezen mensen eerder voor de scooter dan bijvoorbeeld de fiets. “Wij mikken op langere ritten, buiten het centrum. Lopen of fietsen in de binnenstad, met de auto de stad uit en de scooter voor daar tussenin. Daarom zijn we in gesprek met stadsvervoerder RET en zetten we de scooters ook bij bus- en metrostations.”

Wat kan de deelscooter nog stoppen?

Ondanks dat er veel te pleiten valt voor de deelscooter, is de markt toch nog onzeker. Pouwels van GO Sharing vertelt dat nog niet bij één deelbedrijf het geld binnenstroomt. Ook is het nog maar de vraag hoe het verdergaat als de elektrische deelstepjes toegelaten worden, en hoe parkeernormen bij nieuwbouw zich gaan ontwikkelen.


Ook de helmplicht voor snorfietsers kan deze opmars nog tegenhouden. Een meerderheid van de Tweede Kamer was eind 2018 voor een helmplicht. En die lijkt nu aanstaande: het ministerie van IenW pupliceerde onlangs een concept wetsvoorstel om de helmplicht voor snorfietsers in te voeren. Dat moet een positief effect hebben op de verkeersveiligheid.