Weer structurele problemen tunnels A73

woensdag 13 juli 2011
timer 2 min
Opnieuw zijn er problemen met de A73-tunnels bij Roermond. Het wegdek in twee tunnelbuizen is te glad. Bij regen mag het verkeer nog maar met 90 kilometer per uur door de onderdoorgangen. De beperkingen gelden in de buis van de Swalmentunnel in noordelijke richting, en in de Roertunnel in zuidelijke richting.
Weer structurele problemen tunnels A73

 

Aan het licht


Normaal mag in de tunnels 100 kilometer per uur gereden worden. De problemen met het asfalt kwamen aan het licht bij een reguliere controle van Rijkswaterstaat. Bij regen komt het water via de auto's op het wegdek in de tunnels. In combinatie met asfalt dat niet stroef genoeg is, leidt dat tot slipgevaar. Rijkswaterstaat onderzoekt momenteel hoe het kan gebeuren dat een relatief nieuw wegdek te glad is. In afwachting van dat onderzoek blijft de snelheidsbeperking bij regen gelden, vertelt woordvoerder Jeroen Stein. „Veiligheid gaat boven alles.”

Schoonmaakbeurt


Mogelijk biedt een goede schoonmaakbeurt van het wegdek soelaas. In het uiterste geval wordt de asfaltlaag vervangen. Stein wil nog niet vooruitlopen op de vraag of er bij de aanleg van de weg fouten zijn gemaakt.

Blunders


De A73-tunnels worden achtervolgd door blunders en technische problemen, onder meer doordat er in eerste instantie een veel te complex veiligheidssysteem in zat. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) kondigde gisteren een nieuwe wet aan die standaardinstallaties voor de veiligheid in tunnels voorschrijft.

Elders ook problemen


Ook elders op de A73, tussen Het Vonderen en de Roertunnel, zijn problemen met het wegdek. Dat stond onlangs na een fikse regenbui blank. Hierdoor is het asfalt zo vervuild dat water niet meer goed wegstroomt. Borden waarschuwen nu voor aquaplaning. Onderzocht wordt hoe regenwater sneller van de weg kan stromen.

Bron: De Gelderlander

Terug naar overzicht nieuws >>>