'Wegbeheerders samen sterk in C-ITS'

vrijdag 15 juli 2016
timer 3 min
Intelligente Transport Systemen leken lange tijd een speeltje voor de auto-industrie en (inter)nationale overheden. Al sinds de jaren '80 werd er research gedaan naar slimmere auto's en naar slimmere systemen langs de weg, maar het bleef vaak bij onderzoek en af en toe een demonstratie van wat er technisch zou kunnen.

Door Lindy Molenkamp - hoofd eenheid Wegen en Kanalen bij de provincie Overijssel

 

Inmiddels worden diverse van die slimme systemen geleverd in (vooral nog) duurdere autotypen. Deze systemen ondersteunen de bestuurder, of nemen desgewenst rijtaken over, voor meer veiligheid en comfort. Tegelijkertijd staan zowel bestuurders als hun voertuigen steeds meer in verbinding met de buitenwereld: via telefoon, navigatiesystemen, en automerk-specifieke diensten zoals Opel OnStar. Wat eraan zit te komen, is dat systemen in auto’s met elkaar gaan samenwerken, en met systemen langs de weg: Co-operative ITS (C-ITS).

 

Raakvlakken wegbeheerders

Wat betekent dit voor wegbeheerders? C-ITS biedt tal van kansen:

1) Wat voertuigen onderling regelen, hoeft de wegbeheerder niet meer te doen. Een voorbeeld is de waarschuwing bij nadering van een file. Over een jaar of tien is het misschien al zo ver dat auto’s elkaar waarschuwen.

 

2) Sensors in voertuigen winnen gegevens in die voor de wegbeheerder zeer interessant kunnen zijn. Waar wielen doorslippen is het waarschijnlijk glad; plotselinge remmanoeuvres en stuurcorrecties duiden op een als onveilig ervaren situatie. Denk ook aan regensensors en mistlampen. Het zou prachtig zijn voor een wegbeheerder om altijd en overal over dit soort informatie te beschikken.  Een complicerende factor is dat over het eigendom  van deze gegevens nog discussie bestaat.


3) Wegbeheerders  zouden kunnen helpen om de (veiligheids) systemen in voertuigen optimaal te laten functioneren.  Het is daarvoor bijvoorbeeld belangrijk dat de  inrichting en uitrusting van de weg goed ‘leesbaar’  is voor systemen in het voertuig.


4) De wegbeheerder  kan voertuigen waarschuwen bij het naderen  van wegwerkzaamheden, en via verkeerstekens  in de auto naar de juiste rijstrook dirigeren.


5) Een  voorbeeld waar intensieve samenwerking tussen  voertuigen en infrastructuur voor iedereen goed uitpakt  is een kruispuntregeling die  rekening houdt met bijvoorbeeld  de routes die voertuigen zullen  volgen.


Indruk maken 

C-ITS behelst samenwerking met zeer grote partijen, zoals autofabrikanten. Een individuele wegbeheerder maakt in dat speelveld geen indruk. Willen wegbeheerders
invloed uitoefenen om de kansen van C-ITS optimaal te benutten, zullen zij zich moeten verenigen. In Nederland is de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) bij uitstek het platform om samen ook internationaal gehoord te worden. Bent u al aangesloten?

 

Meer lezen?

Dit artikel is verschenen in de rubriek 'Stelling over de Actualiteit' in de juni-editie van Verkeer in Beeld, thema (C-)ITS. Dit magazine is voor leden in te zien in de online biblitoheek. Bent u nog geen lid? Klik dan hier om lid te worden!