Zelfrijdende auto levert vijftig miljard euro extra inkomsten op

donderdag 5 februari 2015
timer 2 min
Roland Berger Strategy Consultants stelt op basis van onderzoek dat de zelfrijdende auto fabrikanten en hun toeleveranciers de komende decennia tot vijftig miljard euro aan extra inkomsten kan opleveren. In het rapport 'Autonomous Driving, disruptive innovation that promises to change the automotive industry as we know it' schetst Roland Berger de rol voor de automobielindustrie als de computer de rol van de bestuurder overneemt.

Zelf ontwikkelen of samenwerken

Roland Berger verwacht dat rond 2020 de zelfrijdende auto op de snelweg zijn intrede zal doen, vanaf 2025 ook in de steden en na 2030 zullen geautomatiseerde auto’s ritten van deur tot deur afwerken. René Seyger van Roland Berger: ‘Na 2030 zullen zelfrijdende auto’s een revolutie veroorzaken in de industrie.’ Roland Berger schat dat de verkoop van die losse componenten de komende decennia tussen de vijfentwintig en drieëndertig miljard euro aan extra inkomsten kan opleveren. Om de auto het helemaal over te laten nemen is de integratie van al die componenten nodig. De bijbehorende markt voor software en kunstmatige intelligente zal goed zijn voor een bedrag van tussen de acht en zeventien miljard euro. Seyger: ‘Software en kunstmatige intelligentie zijn voor de traditionele fabrikanten en hun toeleveranciers onbekend terrein. Ze moeten nu bedenken of ze de software zelf ontwikkelen of gaan samenwerken met techbedrijven.’

 

Eerste zelfrijdende auto gaat rijden in Ede

Ondertussen is ook bekend geworden dat de eerste zelfrijdende auto zonder stuur vanaf december gaat rijden tussen Ede en Wageningen. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben groen licht gegeven voor een proef van een half jaar met twee zelfrijdende voertuigen. Reizigers kunnen een rit reserveren met een app, die hiervoor wordt ontwikkeld. Het is de eerste keer dat auto’s zonder stuur en chauffeur tussen het verkeer op de Nederlandse wegen rijden.