Zo gaan beweegbare bruggen in Zuid-Holland online

maandag 19 juni 2017
timer 2 min
In provincie Zuid-Holland zijn alle beweegbare bruggen in belangrijke wegen online gekomen dankzij het systeem bridgeSense. Twee autonome sensoren geven een signaal als de brug opengaat. Deze meldingen worden via het Blauwe Golfsysteem en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens direct als open data beschikbaar gesteld voor navigatiesystemen en verkeersinformatiediensten.

Mobility Sensing ontwikkelde deze oplossing in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland. bridgeSense is ontwikkeld om brugopeningen betrouwbaar, veilig en goedkoop te kunnen melden aan weggebruikers. Via dit systeem worden weggebruikers sneller gewaarschuwd voor wachtrijen voor de brug en kunnen zij soms nog snel een andere route nemen. bridgeSense is nu beschikbaar voor alle wegbeheerders die brugopeningen snel, veilig en goedkoop beschikbaar willen maken voor hun weggebruikers.

Hoe het werkt

Het systeem is dubbel uitgevoerd en werkt volledig autonoom, zodat de veiligheid van brugbedieningssystemen nooit in het geding kan komen. De sensoren maken gebruik van het nieuwe ‘low power’-datacommunicatienetwerk LoRa en kunnen daardoor jarenlang op 1 batterijlading de brugopeningen detecteren en realtime doorgeven. Omdat de sensoren geen stroom- of data-aansluiting nodig hebben, zijn ze in enkele minuten te installeren en melden daarna direct elke brugopening. De oplossing is door de provincie Zuid-Holland en Mobility Sensing uitvoerig getest en is nu ook beschikbaar voor andere brugbeheerders. 


Tino van As, projectleider namens de provincie Zuid-Holland, zegt hierover: “Met deze oplossing kunnen brugopeningen van elk type brug ontsloten worden voor navigatiesystemen en verkeersinformatiediensten. De sensoren zijn veilig en betrouwbaar en omdat we ze zelf kunnen installeren zijn de totale kosten voor de oplossing bijzonder laag. Na installatie houdt Mobility Sensing het sensornetwerk in de gaten en zorgt ervoor dat alle brugopeningen netjes op tijd gepubliceerd worden”.

Beweegbare brug in Leiden