Zonder grond geen Westrandweg

donderdag 6 januari 2011
timer 2 min
De regio Amsterdam wordt beter bereikbaar door de aanleg van een hele nieuwe snelweg tussen knooppunt Raasdorp en de A10 West. Dit nieuwe stuk Rijksweg A5 is 10 kilometer lang en heeft een groot aantal viaducten.
Zonder grond geen Westrandweg

 

Verhoogde aardebaan


Een van de viaducten is met een totale lengte van 3,3 kilometer het langste viaduct van Nederland. Naast de viaducten bestaat de Westrandweg ook uit een verhoogde aardebaan. Voor deze verhoogde aardebaan van de Westrandweg moet in totaal ongeveer 2,2 miljoen kubieke meter grond en zand worden aangevoerd.

Zeezand


Als opdrachtgever heeft Rijkswaterstaat niet voorgeschreven welke materialen moeten worden toegepast bij de aanleg van de weg. Vandaar dat in het kader van duurzaam en verantwoord hergebruik op de Westrandweg zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van andere materialen dan zand. Uiteindelijk wordt op de Westrandweg nog een beperkte hoeveelheid gespoeld zeezand voor zandbed gebruikt.

Wet en regelgeving van belang


Het verantwoord toepassen van hergebruikte materialen is gebonden aan diverse wet- en regelgeving. Dit om er voor te zorgen dat materialen die niet in het milieu horen niet worden toegepast in de nieuwe weg. Bij de Westrandweg zijn verschillende organisaties waaronder de dienst milieu van de gemeente Amsterdam en de milieupolitie district Kennemerland betrokken bij de realisatie van de aardebaan.

Enkele cijfers


De materialen die worden gebruikt bij de aanleg van de aardebaan worden naar de locatie van de Westrandweg getransporteerd. Hieronder een overzicht van welke materialen worden gebruikt en waar de materialen vandaan komen:

    * 175.000 m3 thermisch gereinigd ophoogzand uit de grondreiniger in Moerdijk
    * 150.000 m3 thermisch gereinigd ophoogzand uit de grondreiniger in Eemshaven
    * 100.000 m3 granuliet dat als restproduct vrijkomt bij het breekproces van Graniet Import
    * 40.000 m3 zand voor zandbed uit de grondreiniger in Utrecht
    * 20.000 m3 zand voor zandbed uit de grondreiniger in Schiedam

Klik hier voor meer informatie over de aanleg van de A5.

Terug naar overzicht projecten >>>