Zwolse parkeerdata zorgt voor beter beeld van de totale mobiliteit

donderdag 14 november 2019
timer 3 min
Hans Schoolderman is adviseur parkeren bij de gemeente Zwolle. Tijdens het Parkeerbeheer Congres geeft hij een sessie waarbij de digitaliseringsslag van de gemeente Zwolle centraal staat. We blikken alvast vooruit. “We hebben door de parkeerdata meer inzichten gekregen. We krijgen een beter beeld van de totale mobiliteit in de stad.”

In Zwolle is de gemeente vanaf 2012 begonnen met het digitaliseren van parkeren. Met name met het oog op een betere dienstverlening. “Inwoners moesten naar het gemeentehuis of per brief een vergunningsaanvraag indienen. Die belandde dan vaak eerst ook nog op de grote stapel. Dan kan veel sneller, vonden wij. We hebben toen een aanbesteding in de markt gezet voor een nieuw vergunningensysteem. De gemeenteraad was in 2014 nog geen voorstander om het parkeerticket volledig van de hand te doen. Het belparkeren en kentekeninvoer bij de parkeerautomaat is echter een stuk klantvriendelijker en vereist geen verdere fysiek parkeerrecht meer achter de voorruit.”

Een ander voordeel van digitaliseren is de informatie die je als gemeente verzamelt, zegt Schoolderman. “We hebben door de parkeerdata meer inzichten gekregen. Bijvoorbeeld over de parkeerduur en de woonplaats van de bezoeker (uiteraard geanonimiseerd) in combinatie met de uiteindelijke keuze voor parkeeraccommodatie. Deze informatie helpt ons verder bij het maken van beleid. We krijgen een beter beeld van de totale mobiliteit in de stad.”

Aandachtspunten

Schoolderman heeft een aantal aandachtspunten voor gemeenten die nog midden in de digitaliseringslag zit. Bezuinig vooral niet op communicatie is er één van. “Wij hebben een animatiefilm laten maken, mede gebaseerd op een filmpje van de gemeente Amsterdam waarin veranderingen ten aanzien van het parkeerbeleid werden uitgelegd. Dat was ook ons doel. Alleen ons filmpje was het nét niet. We ontvingen uiteindelijk veel negatieve reacties.” Daarnaast is het van belang dat je goed in de organisatie na gaat welke verschillende ict-systemen er al zijn, vertelt Schoolderman. “Zo moeten onze handhavers op dit moment met verschillende systemen werken, omdat wij vooraf niet goed gekeken hebben wat we al in huis hadden.”

Vroegtijdig anticiperen

Parkeerbeheer is meer dan het enkel draaiend houden van je parkeerinstallaties, vindt Schoolderman. “Parkeerbeheer van de toekomst is gericht op het vroegtijdig anticiperen op een bredere vraag dan alleen parkeren. Stel jezelf de vraag; hoe, waar en wanneer kunnen we met parkeren en mobiliteit bijdragen aan een leefbare en bereikbare stad met alle opgaven die op gemeenten af komen? Kijk daarbij ook om je heen naar je partners in de stad en ga de dialoog aan om toekomstbestendig te ontwikkelen en te beheren.”

Hans Schoolderman vertelt alle tips en aandachtspunten over digitalisering van parkeren tijdens zijn sessie op het Parkeerbeheer Congres. Bekijk het programma en meld je aan.

 

Lees verder

Utrecht verlaagt tarieven vier P+R-garages

23 jul om 10:34 uur
De gemeente Utrecht verlaagt per 1 september de tarieven van vier P+R-voorzieningen. Gebruikers kunnen hier voor 2…
Lees verder »

Rotterdamse parkeergarages krijgen 1000 slimme laadpalen

17 jul om 10:48 uur
De gemeente Rotterdam gaat de komende maanden al haar parkeergarages voorzien van in totaal 1000 slimme laadpalen…
Lees verder »

Waterdichte afwerking voor parkeerdek Zeist

9 jul om 10:01 uur
Het parkeerdek bij appartementencomplex Laan van Vollenhove in Zeist was al jaren in slechte staat, waarbij…
Lees verder »

Samen ruimte maken voor fietsparkeren

7 jul om 10:24 uur
Om beter aan een veranderende marktvraag te kunnen voldoen, slaan BOERurban en Klaver Fietsparkeren de handen…
Lees verder »

Data heeft ook gevoel

3 jul om 10:47 uur
Parkeren is emotie! Keuzes over parkeerbeleid moet je niet maken op basis van emotie of onderbuikgevoel maar op…
Lees verder »

Parkeerdata: meer kennis door meer data

3 jul om 10:42 uur
Binnen de wereld van parkeeronderzoeken is een duidelijke trend waarneembaar. Doordat met de huidige technieken…
Lees verder »

Nooit meer verdwalen in parkeergarages

3 jul om 10:30 uur
Parkeergarages moeten niet alleen veilig zijn, maar de gebruiker moet zich er ook echt veilig voelen. Gebruikers …
Lees verder »

Pilot om doorgaand verkeer met verschillende data in kaart te brengen

3 jul om 09:59 uur
De gemeente Amsterdam start een pilot om de verkeersstroom naar de binnenstad in kaart te brengen. Daarbij worden…
Lees verder »