Utrechtse binnenstad krijgt nieuwe handwijzers voor voetgangers

dinsdag 29 maart 2022

Voetgangers die de Utrechtse binnenstad bezoeken, kunnen vanaf medio dit jaar vertrouwen op nieuwe handwijzers. In opdracht van de gemeente Utrecht tekende FromAtoB Public Design voor het ontwerp, OFN en D. van der Steen B.V. zorgen voor de realisatie. De nieuwe handwijzers zijn ontworpen om goed leesbaar, duidelijk en begrijpelijk te verwijzen naar zo’n 75 bestemmingen.

Deze bestemmingen zijn gekozen door gemeente Utrecht in samenwerking met de NBd. Bij alle bestemmingen wordt de loopafstand in minuten weergegeven, om bezoekers te helpen kiezen voor het wandelen naar hun bestemming. Anders dan bij de huidige handwijzers is er voor gekozen om iedere bestemming op een apart bord met maar één tekstregel te vermelden.  De bestemmingen zijn in hetzelfde lettertype opgemaakt als dat op de nieuwe grote stationswijzers in het gebied rond Utrecht Centraal.  

bewegwijzering utrecht
Stramien en opmaak handwijzers


De borden zijn door een ingenieus systeem individueel te richten en te vervangen. Bestemmingen kunnen worden toegevoegd of vervangen. De binnenstad van Utrecht is opgedeeld in ‘kwartieren’, waarover door de gemeente, samen met ondernemers in de binnenstad, wordt gecommuniceerd. Iedere handwijzer krijgt een subtiele aanduiding, met een gekleurde band en naamsvermelding van het kwartier waar de wijzer staat. Bovenop de handwijzers is een topstuk met het gemeentewapen geplaatst. In een publiekstest met een mock-up van de handwijzer, waar respondenten vijf opties voor een topstuk te zien kregen werd dit topstuk met meerderheid gekozen. De nieuwe handwijzers worden in de loop van dit jaar geplaatst. 

Stationswijzer  

FromAtoB heeft ook de stationswijzers rond Utrecht Centraal ontworpen. Deze grote, doorgelichte borden wijzen reizigers en bezoekers de weg naar verschillende looproutes van en naar het station. Dat is geen overbodige luxe want de stationshal ligt enigszins verscholen achter winkelcentrum Hoog Catharijne. Na de ingrijpende en langdurige verbouwing van het stationsgebied is het station wel beter zichtbaar vanaf twee nieuwe pleinen op niveau +1: het Stationsplein aan de Hoog Catharijnekant en het Stadsplateau aan de kant van het Stadskantoor.  

stationswijzer
 
Ongeveer de helft van de 32 stationswijzers is voorzien van een display met een kaart van het stationsgebied of van de binnenstad. Voor de onbekende reiziger zullen ze faciliteren in oriëntatie en looproute, maar voor de bekende reiziger zullen ze mooi aansluiten bij de bestaande objecten in het stationsgebied. Inmiddels zijn de stationswijzers op maaiveld-niveau geplaatst, die op niveau +1 volgen begin dit jaar.  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1/2022, thema slimme openbare ruimte. Download hier het magazine.