Achtlaagse parkeertoren geopend in Leidsche Rijn

dinsdag 12 januari 2021

Aan het Berlijnplein in Utrecht is een bijzonder parkeergebouw gerealiseerd dat met een opvallende toren een icoon toevoegt aan Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw biedt plaats aan 620 voertuigen, die via drie ingangen de kolomvrije vloervelden op acht parkeerlagen kunnen bereiken.

Het gebouw is alzijdig ontworpen met een sterke gevelritmiek, die qua indeling steeds op de context reageert. De gevel aan het Berlijnplein is het meest levendig met een hoge plint waarin een commerciële functie is opgenomen. Hier wordt de verticaliteit benadrukt door het metselwerk en de gevelopeningen. De overige gevels hebben steeds een andere gevelcompositie en daarmee een afwisselend aanzicht.

Ontwerp

De gevelopeningen ten behoeve van ventilatie van de parkeergarage zijn afgewerkt met een geperforeerde, licht glanzende beplating in een stalen frame en hebben een kozijnindeling die refereert aan een woon-werkgebouw. In de toekomst is het zelfs denkbaar dat het gebouw wordt getransformeerd tot woongebouw en is voorbereid op twee extra bouwlagen.

Ook het gebruik van baksteen doet eerder denken aan een verblijfsfunctie dan aan een utilitair gebouw. Het gebouw is voorzien van een plint in antracietkleurig esthetisch beton en gevelelementen met ingestorte geklampte bakstenen. In de toren is ook traditioneel metselwerk verwerkt en er zijn nestgelegenheden gemaakt voor gierzwaluwen en vleermuizen.

Entrees

De parkeergarage heeft drie entrees voor auto’s, waarvan één ondergronds. Voor de gebruiker vanaf de A2 is de parkeergarage toegankelijk via een entree op twee lagen onder het maaiveld van het Berlijnplein. Voor de bewoners uit de omgeving van Leidsche Rijn is het gebouw toegankelijk vanaf het Berlijnplein en er is een entree aan de zijde van de stad Utrecht aan de Vleutensebaan.

De gebouwinstallaties zijn zoveel mogelijk beperkt door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en natuurlijke lichtinval. De led-verlichting is een slim vol-vrij systeem dat auto’s naar een plek leidt, zodat onnodige verkeersbewegingen worden voorkomen.

Groen en kunstig dak

Het dak heeft een bijzondere kwaliteit gekregen. Hier wordt geparkeerd onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Daarnaast is het dak van de parkeergarage verrijkt met het kunstwerk ‘Weidsheid’ van het kunstenaarsduo BROOS (Pietertje van Splunter en Zeger Reyers).

Het groene daklandschap op de borstwering van de parkeergarage verwijst naar het veenweidelandschap dat niet lang geleden op deze plek aanwezig was. Het brengt toeschouwers weer in contact met de oorsprong van het gebied. Deze groene strook is als een nieuwe horizon waarboven de hemel zich opnieuw met het land verbindt. De Snip op het dak van het trappenhuis geeft een accent aan de plek, zorgt voor verwondering en bewustwording. De grote weidevogel creëert aandacht voor de kwetsbare nabije natuur en werkt mee aan het versterken van de identiteit van deze plek.

Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door de Utrechtse 1,5 procent regeling, die de gemeente sinds 1954 hanteert. Deze regeling houdt in dat bij de bouw of verbouwing van openbare gebouwen 1,5 procent van de bouwsom wordt gereserveerd voor kunst.

Foto's: Stijn Poelstra

Lees verder

Vernieuwde fietsenstalling met eigen identiteit

12 mei om 10:44 uur
De oude vloerafwerking van de ondergrondse fietsenstalling op station Haarlem, was beschadigd en versleten en…
Lees verder »

Parkeren onder een solar carport helpt gemeenten met verduurzamen

11 mei om 10:23 uur
Startup Park the Sun heeft een interactieve tool ontwikkeld die parkeergelegenheden in een gemeente in kaart…
Lees verder »

“De parkeergarage anno 2021 is van hout, multifunctioneel en energiepositief”

10 mei om 16:45 uur
Continental Car Parks heeft een concept ontwikkeld voor een energiepositieve multifunctionele houten parkeergarage…
Lees verder »

Een succesvolle mobiliteitshub met de juiste inzet van parkeren

10 mei om 12:19 uur
Waar moet ik aan denken bij het inrichten van een mobiliteitshub of knooppunt? En hoe zet ik mijn…
Lees verder »

Vervoersapp Gaiyo lanceert straatparkeerfunctie zonder transactiekosten

6 mei om 14:29 uur
Mobiliteitsapp Gaiyo biedt reizigers in nu ook de mogelijkheid om, zonder bijkomende kosten, te betalen voor…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:53 uur
De reizigersapp van NS en de website tonen sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij…
Lees verder »

Duurzame renovatie met een passende uitstraling

3 mei om 10:31 uur
Bij de Ligustergarage in Leidschendam, gesitueerd naast het winkelcentrum Westfield Mall of The Netherlands,…
Lees verder »

Qpark stimuleert spreiding door ochtendkorting

29 apr om 15:47 uur
Parkeeraanbieder Qpark is een samenwerking aangegaan met INretail, waarbij het winkelend publiek een korting van…
Lees verder »