Fastned verliest rechtszaak laadpalen bij snelwegtankstations

woensdag 18 augustus 2021

Fastned heeft de rechtszaak die het samen met The Fast Charging Network had aangespannen verloren. De zaak draaide om het plaatsen van laadpalen bij tankstations langs de snelweg. Fastned vindt dat de tankstations onterecht een vergunning hebben gekregen voor de aanleg van laadpalen op hun terrein en dat dit een oneerlijke concurrentiepositie oplevert. 

Fastned maakt nog altijd geen winst. Omdat het bedrijf het oneerlijk vindt dat tankstations langs snelwegen elektrische laadpalen mogen plaatsen en zo concurreren met de laadstations van de oplaadspecialist, spande het een rechtszaak aan. De Raad van State stelt Fastned nu in het ongelijk. De Raad van State stelt dat de tankstations de laadpalen mogen plaatsen, zolang deze voor de tankstations van ondergeschikt belang zijn. Dat is bij de meeste tankstations het geval, stelt de rechter. Dat is overigens niet altijd zo, bijvoorbeeld bij het tankstation Peulwijk Oost bij Den Hoorn, waar het aantal laadpalen (4) in verhouding tot het aantal brandstofpompen (6) te hoog was om te stellen dat de laadpalen van minder belang zijn. 

Toch is er een lichtpuntje voor Fastned: het bedrijf mag nu wel winkels bij de oplaadstations plaatsen, nadat de rechter daar eerder dit jaar toestemming voor gaf.