iVRI geschikt maken voor een volledig verkeersoverzicht

dinsdag 30 november 2021

Hoe richt je de infrastructuur of onderhoud aan het wegennet in aan de hand van nieuwe mobiliteitstrends? Met dat vraagstuk houdt ViNotion zich bezig. Een detailinzicht van alle mobiliteitscijfers wordt steeds belangrijker en dus is een juiste meting hiervan van groot belang. Christopher Geelen, productmanager bij ViNotion, ziet vooral toekomst in het gebruik van slimme camera’s gekoppeld aan een iVRI, waarmee het bedrijf onlangs een succesvol project heeft afgerond.

“De trend naar duurzaamheid en de steeds complexere mix van mobiliteitsvormen brengen nieuwe vraagstukken met zich mee als het gaat om de huidige infrastructuur”, zegt Geelen. “Moet de bestaande infrastructuur bijvoorbeeld aangepast worden aan de opkomst van de elektrische fiets en kan dat wel overal? Neemt het gebruik van de fiets toe en hoe uit zich dat op het fietspad? Over welke aantallen hebben we het eigenlijk? Is het mogelijk om dit gebruik te stimuleren of aan te moedigen? De antwoorden op die vragen beginnen met zo compleet mogelijke trendanalyses en mobiliteitsmetingen. Maar vervolgens moet je daar ook live op kunnen sturen.”

ViNotion is gespecialiseerd in het leveren van een totaalinzicht van het verkeer door middel van slimme camera’s. “Allereerst wordt niet alleen gemotoriseerd verkeer herkend, maar ook voetgangers”, licht Geelen toe. “Een volledig beeld van langzaam verkeer ontbreekt in veel gevallen nog, terwijl duurzaam reizen steeds belangrijker wordt. Die verkeersstromen moeten dus inzichtelijk zijn. Onze camera’s maken gebruik van machine learning en deep learning en herkent iedere vorm van langzaam verkeer, maar deze technologie maakt het ook mogelijk om nieuwe vormen van mobiliteit toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opkomst van elektrische steps. Herkent een camera iets niet, dan breiden wij het model uit met de specifieke kenmerken van deze nieuwe mobiliteitsvormen. Vervolgens gaat de AI hiermee aan de slag en zullen de camera’s voortaan ook deze nieuwe objecten herkennen.”

Proef in Noord-Holland

Samen met de Provincie Noord-Holland heeft ViNotion afgelopen voorjaar een proef gedraaid op een drukke kruising van de N201 in de gemeente Haarlemmermeer. Geelen: “Op die plek hebben we twee camera’s geïnstalleerd en gekoppeld aan een iVRI. De provincie wilde de fietsersstromen beter in beeld krijgen: hoe bewegen fietsers zich op dat kruispunt? Het betrof namelijk een complex kruispunt met verschillende toegangswegen en signaalgroepen. Daarnaast wilde de provincie Noord-Holland bekijken of de verkregen data geschikt was voor groentijdverlenging en het geven van prioriteit aan fietsers, waarmee zij op die manier duurzame mobiliteit kunnen stimuleren.”

De resultaten van deze meting op het kruispunt zijn positief, zowel voor de provincie Noord-Holland als ViNotion. “De belangrijkste conclusie voor ons is dat we bewezen hebben dat we met deze camera’s een veel nauwkeuriger beeld krijgen van de verkeersstromen”, zegt Geelen. “Als we dat vergelijken met de data van lussen in de weg en data van smartphones, dan zien we dat die data niet volledig is. Lussen missen fietsers omdat deze de bocht afsnijden, te dicht op elkaar fietsen of simpelweg te weinig metaal in de fiets hebben zitten. Smartphones geven niet altijd nauwkeurige posities af en je bent afhankelijk van de gebruik van een specifieke app. Dit wordt dan niet meegenomen in de data, maar met onze nieuwe camera’s dus wel. Het toont voor ons aan dat je met deze setup heel veel kan bereiken voor fietsers en voetgangers.”

Duurzaam vervoer stimuleren

Komend voorjaar start ViNotion een project met eenzelfde soort opstelling in Hengelo en daarna volgen er nog andere gemeentes. “En het totaalbeeld van voetgangers en fietsers hoeft niet enkel het doel te dienen van groentijdverlenging of prioriteit aan fietsers geven bij slecht weer. Het is ook

interessant voor commerciële partijen, die misschien gebruik willen maken van bakfietsen om producten te bezorgen. Als die prioriteit kunnen krijgen op kruispunten, kunnen bedrijven hun bezorgtijd verkleinen en dat bespaart hen geld. Bovendien stimuleer je zo duurzame vormen van vervoer”, aldus Geelen.

“We zijn klaar om deze oplossing breder toe te passen en zijn in een vergevorderd stadium van de certificering op Talking Traffic”, vervolgt Geelen zijn betoog. “Daarna kunnen we deze oplossing overal inzetten. Veel partijen volgen de ontwikkelingen op de voet, want de iVRI-toepassing is vrij nieuw en biedt veel potentie die nu nog vaak niet volledig benut wordt. Het inzicht dat wij leveren over langzaam verkeer biedt kansen om met de iVRI beleidsmatig prioriteit te geven aan zaken als emissies, veiligheid en stimulering van duurzame mobiliteit. Het project met de provincie Noord-Holland is het eerste project waarbij we slimme camera’s hebben ingezet die gekoppeld zijn aan iVRI en zoals gezegd is dat project meer dan geslaagd. De bekendheid is groeiende en de belangstelling is er zeker. Zo is de oplossing op het Nationaal Fietscongres ook al regelmatig besproken. Met deze oplossing is ViNotion klaar voor de toekomst.”