Overal connected met de solar smart bench

woensdag 31 maart 2021

“De Smart Solar Bench is een echte ‘smart city’-toepassing”, vertelt Roman Druszecki van Armada Mobility. “In een wereld waar connectiviteit bijna een eerste levensbehoefte is, biedt de bench een duidelijke meerwaarde voor steden, gemeentes en elke openbare ruimte, dus ook voor bijvoorbeeld grote bedrijven, campusterreinen of bijvoorbeeld op het terrein van ziekenhuizen.”

De Smart Solar Bench is voorzien van een zonnepaneel en heeft zodoende geen bekabeling nodig. De bankjes bieden de mogelijkheid om apparaten zoals een mobiele telefoon op te laden via zowel USB als QI-draadloos opladen. De gebruiker van het bankje kan gebruikmaken van de ingebouwde wifi-hotspot. “Als je op het bankje zit en gebruikmaakt van de hotspot, kom je op een landing page. Deze pagina kan aangepast worden aan de locatie en nuttige informatie laten zien, bijvoorbeeld gericht op toeristen.”

De bankjes zijn voorzien van een zonnepaneel, accu en draadloos internet. Voor het plaatsen van het bankje is dus geen extra aanleg van bekabeling nodig. De bankjes kunnen vrijwel overal geplaatst worden. “De bankjes staan al in meer dan 20 landen, we willen ze nu ook in Nederland een vertrouwde verschijning laten worden.”

Niet alleen voor gemeenten, projectontwikkelaars en beheersmaatschappijen zijn de bankjes interessant. Druszecki: “De bankjes kunnen bijvoorbeeld ook goed in een pretpark staan, zodat je je telefoon snel kunt opladen, de locatie van de volgende bank kan zien en je bij die attractie weer voldoende stroom in je telefoon hebt voor de volgende selfie.”

De smart bench kan niet alleen het verblijf in de openbare ruimte comfortabeler maken. De bankjes zijn voorzien van sensoren die onder andere CO2, temperatuur, geluid en luchtvochtigheid meten. Op die manier kunnen de bankjes een belangrijke en nuttige uitbreiding zijn van het netwerk van sensoren in een smart city.