Provincie Utrecht: nieuwe stap naar nul verkeersslachtoffers in 2050

woensdag 15 december 2021

Nul verkeersslachtoffers in 2050. De gemeente en provincie, het Openbaar Ministerie arrondissementsparket Midden-Nederland en de politie Midden-Nederland hebben hiervoor de ‘Intentieverklaring verkeersveiligheid’ ondertekend.

De partijen spreken af om meer samen te werken om het aantal verkeersslachtoffers in de provincie terug te dringen. Arne Schaddelee, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Utrecht: “Gerichte inzet en samenwerking op verkeersveiligheid blijft hard nodig. Het gaat namelijk niet goed, want landelijk stagneert de daling van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers en het aantal verkeersgewonden blijft zelfs toenemen. Daarnaast krijgen we steeds meer nieuwe soorten voertuigen op de weg, blijven ouderen langer mobiel en zorgt allerlei moderne technologie voor meer afleiding in het verkeer. Reden voor landelijke en regionale overheden om de handen ineen te slaan en concreet te werken aan het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers, naar nul in 2050.”

De Utrechtse wegbeheerders willen ongevallen voorkomen door risico’s al vroeg aan te pakken. Daarbij denken zij aan onder meer het verwijderen van obstakels in de berm of het maken van wegversmallingen om de snelheden terug te brengen. Voor de provincie Utrecht is een dergelijke risicoanalyse al gedaan en vastgelegd in de Regionale Uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid. Hierin staan concrete voorstellen om de verkeersveiligheid in de provincie Utrecht te verbeteren. Het gaat hierbij niet alleen om infrastructurele maatregelen, maar ook om verkeerseducatie en -voorlichting en gerichte handhaving.

Verkeersveiligheidsmodel

Om de wegbeheerders in de provincie Utrecht ook in de toekomst te ondersteunen bij het opsporen van, prioriteren op en monitoren van verkeersveiligheidsrisico’s, ontwikkelt de provincie het ‘verkeersveiligheidsmodel’. Dit model geeft iedere weg een risicoscore verkeersveiligheid. Dit geeft op die manier inzicht in wat de oorzaken zijn van de verkeers(on)veiligheid. Het model wordt jaarlijks geüpdatet met actuele informatie. Om de regionale wegbeheerders te helpen verkeersveiligheid daadwerkelijk te verbeteren, heeft zowel de provincie Utrecht als het Rijk een subsidieregeling waar ze gebruik van kunnen maken.

Utrecht zet nieuwe stap naar nul verkeersslachtoffers in 2050