Zorgen bij kabinet over Schiphol, aantal vluchten wellicht omlaag

donderdag 9 december 2021

Om de toekomst van Schiphol veilig te stellen moeten er misschien forse maatregelen worden genomen. Dat adviseren juridisch adviseurs van het demissionaire kabinet. Schiphol voldoet niet aan de stikstofregels en regels op het gebied van geluid en overlast. Zo beschikt de luchthaven niet over een natuurvergunning.

Dat melden diverse bronnen tegenover de NOS. Aan de natuurvergunning wordt wel gewerkt, maar juridisch gezien is dat erg problematisch. Daardoor bestaat de kans dat het aantal jaarlijkse vluchten moet verminderen. Als er niet wordt ingegrepen, kan volgens de juristen alleen een vergunning afgegeven kunnen worden voor maximaal 400.000 vliegbewegingen per jaar. Dat betekent een afname van 20 procent.

Maximum snelheid

Wil de luchthaven het huidige jaarlijkse aantal vliegbewegingen houden, is het onder meer nodig om boerenbedrijven in de omgeving op te kopen, aldus de juristen. Ook zouden vervuilende bedrijven in de omgeving strenger moeten worden aangepakt. Daarnaast zou de maximumsnelheid op snelwegen rondom Schiphol omlaag moeten naar 80 kilometer per uur.

De juristen twijfelen echter over deze maatregelen, waarmee nog lang niet zeker is of een natuurvergunning zal worden verleend aan Schiphol. Het kabinet vreest daarom voor inkrimping van Schiphol, terwijl de luchthaven wordt gezien als een belangrijke motor voor de Nederlandse economie.

Overleg

10 december praat de ministerraad over de situatie, waarbij diverse ministers afgelopen week al overleg hebben gevoerd. In een vertrouwelijk overleg zijn Kamerleden bijgepraat. Vooralsnog wil niemand commentaar geven vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

Zorgen bij kabinet over Schiphol, aantal vluchten wellicht omlaag