Het Nederlandse wagenpark is in 2024 gegroeid naar ruim 9 miljoen personenauto’s. Dat blijkt uit het Trendrapport Personenauto’s 2025, opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Revnext. Opvallend is dat de groei van het totaal aantal voertuigen vorig jaar sterker was dan in de jaren daarvoor. Elektrische auto's nemen daarbij een steeds groter aandeel in, al vlakt die groei inmiddels wat af. Dieselauto's verdwijnen langzaam maar zeker van het toneel.
Aantal elektrische auto's groeit, maar langzamer

Foto: Shutterstock
Verschuivingen in aandrijflijnen
Elektrisch rijden blijft het dominante thema in de vernieuwing van het wagenpark. In 2024 was 35 procent van de nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch – een stijging ten opzichte van eerdere jaren. Deze groei gaat vooral ten koste van benzineauto’s. Nieuwe dieselmodellen worden in Nederland vrijwel niet meer verkocht. Toch blijft het totale aandeel volledig elektrische voertuigen in het wagenpark relatief bescheiden: eind 2024 reden er zo’n 558.000 elektrische personenauto’s rond, goed voor 6,1 procent van het totaal.
Segmentverschillen
Hoewel de prijsverschillen tussen elektrische en conventionele auto’s langzaam kleiner worden, zijn kleine elektrische voertuigen nog altijd duurder dan benzinemodellen. In de hogere segmenten is het juist andersom: grotere elektrische modellen blijken vaak aantrekkelijker geprijsd dan vergelijkbare benzinevarianten of plug-in hybrides. De middenklasse blijft het populairste segment bij nieuwe verkopen.
Actieradius als aankoopcriterium
De actieradius blijft een belangrijk punt voor kopers. De afgelopen vijf jaar is de gemiddelde actieradius van elektrische auto’s met 33 procent toegenomen. Deze verbetering is zichtbaar in vrijwel alle voertuigformaten, behalve in de kleinste compacte modellen.
Laadinfrastructuur ontwikkelt mee
Een cruciale randvoorwaarde voor de verdere elektrificatie van mobiliteit is uiteraard de beschikbaarheid van laadpunten. Nederland kende eind 2024 bijna 1 miljoen laadpunten, waarvan 183.000 openbaar toegankelijk. Dat is een toename van 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Met deze uitbreiding voldeed inmiddels 83 procent van de Nederlandse buurten aan de landelijke norm voor publieke laadinfrastructuur.
De verhouding tussen het aantal stekkervoertuigen en openbare laadpunten is wel iets verschoven, wat wijst op een lichte toename van de druk op laadpalen. Toch blijft Nederland in Europees perspectief goed scoren.
Het trendrapport van RVO en Revnext verschijnt jaarlijks en biedt inzicht in de samenstelling van het Nederlandse personenautopark, met cijfers vanaf 2013 tot en met het afgelopen jaar. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt de focus sterk op de ontwikkeling van elektrische voertuigen en de laadinfrastructuur – beiden sleutelfactoren in het streven naar een duurzamer mobiliteitssysteem.