Nieuwe campagne moet verdrinking na te water raken voorkomen

dinsdag 1 juli 2025

Foto: Shutterstock

Jaarlijks raken honderden voertuigen in Nederland te water – vaak met fatale afloop. Een nieuwe campagne van de Verkeersveiligheidscoalitie moet dat aantal terugdringen. De kernboodschap? Iedere seconde telt.

In een waterrijk land als Nederland is het risico reëel: je raakt met de auto te water. Het gebeurt naar schatting zo’n 750 tot 800 keer per jaar. In meer dan 50 gevallen loopt het fataal af, blijkt uit cijfers van SWOV. Toch weten veel automobilisten niet wat ze moeten doen in zo’n levensbedreigende situatie. Daarom ondersteunt de Verkeersveiligheidscoalitie – met daarin onder andere ANWB, RDW, CBR, RAI Vereniging, BOVAG en Veilig Verkeer Nederland – een campagne die draait om een krachtige en simpele boodschap: GORDEL, RUIT --> ERUIT.

Snelheid is cruciaal

Wanneer een auto in het water belandt, begint een race tegen de klok. Door het gewicht van de motor zinkt het voertuig meestal eerst met de neus naar beneden. De deuren zijn al snel niet meer open te krijgen vanwege de waterdruk van buitenaf. Ramen daarentegen – ook elektrische – functioneren vaak nog korte tijd. Precies dáárom is snel handelen van levensbelang.

Eenvoudig stappenplan moet levens redden

De campagne wil automobilisten vertrouwd maken met een eenvoudig handelingsperspectief:

  1. GORDEL los – Maak direct je gordel los of snijd hem door met het mesje van je veiligheidshamer.

  2. RUIT open – Open het raam. Lukt dit niet? Gebruik de veiligheidshamer om een zijruit in te slaan. Bij voorkeur in een hoek van de ruit; daar breekt het glas het gemakkelijkst.

  3. ERUIT – Verlaat de auto zo snel mogelijk. Help pas daarna anderen – bijvoorbeeld kinderen – via een geopend raam.

Let op: steeds meer voertuigen zijn uitgerust met gelaagd glas in de zijramen, wat vrijwel niet breekbaar is. In dat geval biedt de achterruit vaak nog een ontsnappingsmogelijkheid. 

Misverstand

Een hardnekkig misverstand is dat je zou moeten wachten tot de auto volloopt met water voordat je kunt ontsnappen. Maar juist die eerste seconden zijn cruciaal.

De campagne benadrukt dan ook het belang van voorbereiding. Een veiligheidshamer binnen handbereik kan het verschil maken. Ook is het verstandig om vooraf te weten of jouw auto beschikt over gelaagde zijruiten – die zijn te herkennen aan markeringen of via het instructieboekje.